19.5.2017. 14:10
8
"Ne volim ni Želju ni Zrinjski, svejedno mi je ko će biti prvak"
Sutra je na rasporedu veliki gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. Nekad se ovaj dvoboj najavljivao mjesec dana prije utakmice, a danas je nekako u sjeni svih loših događaja koji su preteklih nekoliko dana zadesili bh. nogomet.

Najnovije su prijetnje koje su nakon utakmice finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva upućene dvojici igrača bordo kluba Edinu Rustemoviću i Nerminu Crnkiću. Na današnjoj press konferenciji koja je održana u prostorijama FK Sarajevo šef stručnog štaba bordo kluba Mehmed Janjoš osvrnuo se na ovaj slučaj.

"Dva sjajna momka su već napustila grad Sarajevo. Tužan sam zbog tih scena, ponašanje pojedinaca je neprihvatljivo, a ti pojedinci nisu navijači Sarajeva. Rustemović i Crnkić to nisu psihički izdržali sve ovo što se dešavalo, te prijetnje su bile stravične i morali su otići. Da nije derbi pred nama, ja kao Mehmed Janjoš bih uradio nešto drugo, ali ovo je posebna utakmica", izjavio je strateg Sarajeva.


Može li danas sarajevski derbi svrstati u posebnu utakmicu, ima li sportskog naboja kakav je vladao nekad kada su koplja ukrštavala dva najveća bh. kluba.

"Ne očekujem ništa posebno što se tiče kvaliteta. Željo je dosta rasterećeniji i  odmorniji od Sarajeva koje je u srijedu imalo tešku utakmicu protiv Širokog Brijega. Ono što mene sada kao navijača najviše pogađa su zategnuti odnosi kada je riječ o broju karata za gostujuće navijače u ovom slučaju navijače Željezničara. Živimo u nekim navodno "normalnim" vremenima i mislim da uprave klubova treba da nađu zajednički jezik. Ovakva atmosfera nikome ne odgovara, jer i jednima i drugima novac je veoma potreban, a derbi je jedina utakmica kada klubovi mogu inkasirati nešto veću sumu novca. Živimo u istom gradu, nismo divljaci, porodice su nam vezane, nema mjesta nepotrebnim prepucavanjima, izjavio je nekadašnji kapiten Željezničara Bulend Biščević.

Utakmica finala kupa u Širokom Brijegu ostat će upamćena po fašističkom navijanju domaćih pristalica. Spomenuti događaj donio je sa sobom određenu dozu špekulacija. Naime, na društvenim mrežama i forumima pojedini navijači bordo kluba insistiraju da se Željezničaru "puste" bodovi u velikom derbiju, samo kako titula ne bi otišla u ruke onih koji kako se piše " ne priznaju BiH kao svoju domovinu".

"Uopšte ne razmišljam o drugim ekipama, pratim samo FK Sarajevo. Samo u tom klubu sam igrao i samo o njemu mogu da pričam. Nema ništa od toga da Želji prepustimo bodove. Ne volim ni Zrinjski ni Željezničar, tako da mi je po tom pitanju svejedno ko će biti prvak", riječi su nekadašnjeg napadača bordo tima Alena Avdića.

"Nažalost došlo je vrijeme kad 'mahalaštine' izlaze na vidjelo. Do prije nekoliko dana bilo je raznog 'pljuvanja' i s jedne i druge strane po društvenim mrežama. Takvi kometari me ne dotiču, jer naši ljudi mišljenje mijenjaju u zavisnosti kako vjetar puše. Mislim da je bitno da napokon gledamo jedan kvalitetan derbi, pa na kraju krajeva neka pobjedi bolji", riječi su Biščevića.

Prijetnje koje su upućene na adresu fudbalera Sarajeva nisu način da se podgrije atmosfera pred sutrašnji gradski derbi.

"Meni niko nikad nije prijetio, mada je uvijek bilo dobacivanja s tribina. Takve stvari su neizbježne ako ste fudbaler, pogotovo na ovim prostorima. Dobacivali su Safetu Sušiću, Hasetu i puno većim zvijezdama od nas "sitne buranije". Emocije nakon utakmice protiv Širokog su pomiješane i kod igrača i navijača. Svakome se desi da propusti šansu kao Crnkić, ali to nije razlog da nekome prijeti. Ja sam htio razbiti televizor nakon njegovog promašaja i veoma mi je žao nismo osvojili Kup, ali tim se voli i kad gubi", govori Alen Avdić.

Biščević je također izjavio da se u toku svoje karijere nije susretao sa sličnim sitaucijama.

"Svi se sjećaju nekadašnjih derbija, nije to bilo tako davno. Takve utakmice su bile najposejćenije, za to postoje dokazi i snimci. Odnos sa navijačima je bio na jednoj prijateljskoj osnovi. Svako je imao svoj prostor, mi smo bili na terenu, a navijači na tribinama", rekao je Biščević. 

 

 

Novinar: Admir Oručević

 
8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.