28.11.2017. 14:40
7
"Smijemo se tuđoj muci, a ne gledamo ispred vlastitog nosa"
Vječiti derbi između fudbalera Željezničara i Sarajeva nije odigran u nedjelju zbog snijega koji je u potpunosti prekrio teren stadiona Grbavica. Utakmica je pomjerena za 24 sata, a epilog je poznat, Željo je na teškom terenu bio bolji i zasluženo je slavio rezultatom 2:1.

"Željo je slavio zasluženo, a kad to isto poslije utakmice izjavi trener Sarajeva Husref Musemić, sve vam je jasno. Bilo je golova i bez obzira na uslove, možemo reći da je derbi opravdao očekivanja, izjavio je nekadašnji kapiten Željezničara i legenda ovog kluba Bulend Biščević.

Danima najvljivani snijeg iznenadio je organizatora utakmice. Ko bi mogao da snosi odgovornost zbog toga što utakmica nije odigrana u predviđenom terminu? Neki kažu da je to FK. Željezničar, koji se u ovom slučaju ponio 'amaterski', dok iz Željezničara krivicu svaljuju i na odgovorne iz Takmičarske komisije Nogometnog saveza BiH, jer su oni, navodno, trebali dostaviti adekvatne lopte crvene boje.

"Imaju određeni akti i propisi, zna se ko je odgovoran za organizaciju, ako je Željo odgovoran za lopate nije nikakav problem, ali mislim da najmanju odgovornost za sve što se dešavalao snosi tim sa Grbavice. Možda bi se u uslove organizacije jedne utakmice pored Hitne pomoći, Policije i Vatrogasaca trebalo ubaciti i vozilo komunalnog preduzeća", izjavio je Biščević.

'Crvene lakom ofarbane lopte, bile su tema mnogih rasprava proteklih dana na društvenim mrežama. Sve to čini rivalstvo i dobro je dok ima naboja. Međutim, gest koji je napravio fudbaler Sarajeva Krste Velkoski iskače iz tih okvira 'pozitivne zafrkacnije', jer ipak ne priliči jednom profesionalcu da se na takav način ponaša, pogotovo zbog toga što utakmica u nedjelju nije nikako odigrana, odnosno nije se znao njen konačan ishod.

"Društvene mreže uzele u primat u svemu ovome, ovdje se gleda ko šta kaže, ko je koga ujeo. Isti taj Krste Velkoski je napravio glupost, odnosno sam sebi medvjeđu uslugu. Taj detalj poslužio je igračima Željezničara da se dodatno motivišu. Mi koji smo odrasli ovdje imamo tu sportsku kulturu i poštovanje prema protivniku, koja očito pojedincima nedostaje. Ponavljam, poštuj protivnika, pruži mu ruku i u tim okolnostima, pusti provokacije. Nisu bili zadovoljavaući uslovi, nema veze, možda ne bi bili ni na Koševu u tom trentku, ali idemo dalje", govori Biščević i dodaje, "..ne želim poistovjećivati ni uspoređivati, ali ja sam imao sreću da igram u generaciji nasuprot koje su bila djeca koje su voljela ovaj grad. Nikada nije bilo tako niskih udaraca. Na terenu nismo poznavali jedan drugog, ali smo van njega bili drugovi. Velkoskom se sve na kraju obilo o glavu, ali valjda će ubuduće malo bolje razmisliti prije takvih poteza", izjavio je Biščević.

Bivši kapiten Željzničara skrenuo je pažnju na potez još jednog fudbalera Sarajeva Elvisa Sarića, koji je nakon greške sudije Irfana Peljte vratio loptu protivniku.

"To je za mene potez utakmice. Ja sam previše 'zadojen' plavom bojom da bih bio objektivan kada je u pitanju derbi Željezničara i Sarajeva, ali taj gest malog Sarića treba da bude svima putokaz kako se treba poštovati protivnik", riječi su Biščevića.

Slikovni rezultat za derbiželjezničar sarajevo crvene lopte

"Dobro bi bilo da se nekada zapitamo gdje smo u Evropi, nigdje nas na mapi nema. Smijemo se tuđoj muci, a ne gledamo ispred vlastitog nosa", zaključio je Bulend Biščević.


Novinar: Admir Oručević






7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.