12.8.2019. 11:44
10
Sarajevo: Nesavjesni građani i danas nastavljaju sa bacanjem kurbanskih ostataka u kontejnere, kazne za počinioce 430 KM!
Iako je prije velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama građanima Sarajeva upozoreno, ali i apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozorenje olako shvatili.

Čitateljka našeg portala iz ulice Butilska koja je nalazi u sarajevoskoj općini Novi Grad poslala nam je fotografiju na kojoj se vide ostaci kurbanskih kožica i ostataka bačenih u kontejnere.

"Sama slika presječene glave životinje izaziva zgražavanje, strah, čin divljaštva i totalno je u suprotnosti sa činom Kurban bajrama i propisima koje on sa sobom nosi. Velika je opasnost koji ovaj nepropisni način odlaganja ostataka zaklane životinje moze izazvati. Sve i da je životinja potpuno zdrava, njeno meso se raspada na ovako visokim temperaturama, stvaraju se bolesne bakterije", izjavila je za naš portal uznemirena čitateljka (identitet poznat redakciji).

Naša čitateljka smatra da je i pored velikog alarmiranja građana od strane medija, nejasno je zbog čega pojedinci nastavljaju sa ovom praksom.

"Slijeću muhe i prenose ih u naše domove, miševi su uvijek oko kontejnera, psi lutalice. I eto bolesti svuda oko nas. Zašto? Toliko se o svemu tome piše i govori, ali pojedincima kao da je zastor i na očima i na ušima. Nije ih briga za druge, ali ne znaju da ovako ne brinu ni za sebe", riječi su naše čitateljke.

Prema tradiciji islama, običaj je da se ostaci kurbana (crijeva, unutrica) zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.



Odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcionira se u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš. 

 

(Admir Oručević)

10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.