19.3.2020. 10:13
5
Sarajka koja se iz Njemačke vraća kući: Prihvatit ću izolaciju, ma neka me stave gdje god hoće, samo da sam na svom!
Veliki broj bh. državljana koji su se zatekli u inostranstvu ovih dana vratio se u BiH. Svi oni bi trebali poštovati pravila izolacije, tačnije 14 dana nakon povratka trebali bi ostati su svojim domovima.

Do sada se ovih  mjera pridržavao dio njih, pa će taj nemar biti jedan od uzročnika problema ukoliko dođe do značajanije ekskalacije koronavirusa.

Sarajku Mirela G. 'uhvatili' smo na aerodromu u Kelnu, dok je čekala let za Sarajevo. Opisala nam je trenutnu situaciju u tom njemačkom gradu.

"I ovdje je kao svugdje u Evropi, ljudi su uplašeni zbog koronavirusa. Trenutno sam na aerodromu u Kelnu, vjerujte nema nikoga, sve je pusto. Doputovala sam turistički i nisam mogla zamisliti da ću svoj odmor morati privesti kraju prije vremena, ali opet sam sretna što su njemačke vlasti dopustile našim građanima da se vrate u svoju državu", govori nam Mirela.


Aerodrom u Kelnu

Prema njenim riječima spremna je na 14-dnevnu izolaciju po povratku u Sarajevo.

"Naravno da ću prihvatiti izlaciju. To ću uraditi radi sebe, moje mame i svih mojih prijatelja. Ali bitno je da sam na svom, gdje god da me stave. Tokom odmora, prije Njemačke bila sam i u Luksemburgu. Iako nisam bila izložena velikoj opasnosti od zaraze, poštovat ću naredbe, kako nikoga ne bih evenutalno ugrozila. Kući se vraćam, jer ipak mislim da mi još nismo toliko izloženi ovom virusu. Ali, ako stvari krenu na gore, očekuju nas veliki problemi, s obzirom na naš zdravstveni sistem", govori ona.

Njemačka trenutno ima preko 12 hiljada zaraženih, ali ovu evropsku zemlju karakteriše veoma mali broj smrtnih slučajeva od koronavirusa.


"Mislim da njemačke vlasti od samog početka stvari uspijevaju držati pod kontrolom. Vode računa od najsitnijim detaljima. Jučer kad sam išla u kupovinu kako bih kupila samo neke osnovne namirnice, odmah na ulazu mi je jedan od prodavača sugerisao da uzmem velika kolica, iako je ono što sam kupovala moglo stati u običnu korpu. Međutim, oni i na taj način osiguravaju dovoljan razmak između kupaca i smanjuju rizik od zaraze", izjavila je za kraj naša sagovornica.



(Admir Oručević)

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.