27.7.2020. 12:21
1
Samir Lerić je bio dio reprezentacije koja je razbila Hrvatsku u Skenderiji: Gdje su i čime se danas bave ostali članovi te generacije
Sjećanje na na košarkašku utakmicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske u sarajevskoj Skenderiji još uvijek ne blijedi. Čini se da s godinama postaje mnogo jasnije, a prošlo ih je već 23.

Nekoliko dana prije utakmice sa Hrvatskom, naši reprezentativci su napravili veliko iznenađenje pobjedom nad Litvanijom u Viljnusu. Litvanci predvođeni Karnisovasom su bili apsolutno favoriti. Utakmica je bila u egalu 39 minuta, a onda je Neno Marković u zadnjoj minuti ukrao jednu loptu za lagano polaganje i Litvanija je bila na koljenima.

Bila je to sjajna uvertira za meč sa Hrvatskom. Prva utakmica neke reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv jedne od republika bivše Jugoslavije u Bosni i Hercegovini. Nevjerovatan naboj među svim ljubiteljima sporta u BiH. Osjetilo se u zraku da to nije sasvim obična utakmica, ali niko nije mogao naslutiti kakva će atmosfera dočekati naše košarkaše. 

BiH je dočekala Hrvatsku te na kraju slavila sa 74:67 a  skoro polovinu koševa za domaći sastav postigao je Nenad Marković.

Utakmicu je završio sa 30 poena a ono što je ostalo zapamćeno je da je pogađao skoro svaki put kada se ”rezultat lomio”. I to s kakvom lakoćom!

Ostala je popularna i njegova izjava nakon meča kada je skromno izjavio:

”Ovo se više nikada neće ponoviti, ja sam oduševljen, ne znam šta bih rekao”, rekao je tada Marković.

Jedan od heroja te generacije bio je i svakako Samir Lerić.

Inofrmacija koja se danas mogla pročitati u medijima, da Lerić nakon završene košarkaške karijere navodno radi kao skladištar, je u jednu ruku poraz, koji boli svakog ljubitelja košarke u ovoj zemlji, te najbolje pokazuje sunovrat sporta, ali i cijelog bh. društva.

Ne želeći da ovim tekstom nikoga omalovažavamo, niti da ispravljamo krivu Drinu, jer je to budimo realni nemoguće, pokušat ćemo u nastavku istražiti gdje su ostali članovi ove generacije koja je bh. narodu u godinama nakon agresije na BiH, donijela mnogo sreće i radosti zahvaljujući sportskim uspjesima, koji su se tada graničili sa nemogućim.

Podsjetimo, ekipu koja je u Skenderiji pobjedila favoriziranu Hrvatsku činili su: 

Samir Avdić, Nenad Marković, Gordan Firić, Adis Bećiragić, Azur Korlatović, Samir Lerić, Damir Mirković, Dževad Alihodzić, Abdurahman Kahrimanović, Haris Mujezinović i trener Sabit Hadzić.


Samir Avdić

Sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine izborio je učešće na tri eurobasketa, a zbog ozbiljnih ponuda timova sa Starog kontinenta Samir Avdić odbio je poziv Portland Trail Blazersa za dolazak na ljetnu NBA ligu. Danas obnaša funkciju sekretara KSBiH.

Gordan Firić 

Za reprezentaciju BiH nastupio u 63 nastupa (od 1993. do 2007.), pri čemu je postigao 639 poena čime se našao na drugom mjestu najboljih strijelaca bh. reprezentacije, ispod Nenada Markovića. Nekadašnji as bh. košarke danas živi u Italiji, i ostao je u košarkaškim vodama, kao trener omladinskih selekcija.

Nenad Marković


Legendarni broj 4. Sa sigurnošću jedan od najboljih bh. košarkaša svih vremena. Imali smo možda i veća imena, sa boljim igračkim karijerama, ali malo je ko od njih dao za državni dres, kao što je uradio popularni Neno. Nakon završene igračke karijere, ostao je u košarci, posvetivši se trenerskom poslu. Danas sjedi na klupi Gaziantepa , već četvrtu uzastopnu godinu što je prava rijetkost u Turskoj. Novi ugovor Marković je zaslužio sjajnim rezultatima koje je postigao. U prvoj sezoni izborio je opstanak, a potom je u sezoni 2018/2019 osvojio visoko peto mjesto. Jedno vrijeme je čak obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika Sarajeva.

Dževad Alihodžić


Još jedan od junaka ove generacije. Legendarni bh. košarkaš, nekoliko godina radi u košarkaškoj akademiji “Basicball Academy” iz Dubaija. Kako je nedavno izjavio, sretan je, jer ga i ljudi danas pamte.

Damir Mirković

Nakon uspješne karijere i neizbrisivog traga koji je ostavio u košarci, ali posebno u KK Bosna, Mirković je, kako nam je i sam rekao mijenjao dosta poslova. "Često sam pod različitim ugovorima, kako u realnom, tako i u državnom sektoru. Ne dozvoljavam da mi prilike diktiraju moj život", izjavio je Mirković za Source.

Haris Mujezinović


Još jedan od ljubimaca bh. navijača. Imao je blistavu karijeru nastupao za renomirane klubove poput Panathinaikosa, Fortitudo, Valenciu, Cibonu, Olimpiju, Darussafaku, Benneton, Dinamo Moskva, Galatasaray. Danas s porodicom živi u SAD-u.

Abdurahman Kahrimanović

Abdurahman Kahrimanović, nekadašnji bh. reprezentativac danas živi i radi Švicarskoj, a pored toga radi u jednoj kompaniji.

Azur Korlatović

Jedan od najpoštenijih reprezentativaca BiH i igrača KK Sloboda Dite zasigurno je Azur Korlatović. Za reprezentaciju BiH i Sloboda Ditu je dao sve od sebe što je mogao. Poslije završetka karijere, kratko je bio trener, a onda se povukao iz košarke.


Ovu generaciju predvodio je legendarni bh. trener Sabit Hadžić. Prvi i najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije BiH, te nekadašnji košarkaš i trener sarajevske Bosne. Hadžić ne nažalost preminuo prije nešto više od dvije godine od posljedica srčanog udara.


(Admir Oručević)



1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.