5.8.2020. 11:20
2
"Nije ovo ćevap, pa da je jagma. Ne radiš dva dana, ne možeš opstati. Najteže mi je sa Arapima, za džezvu od 30, on ponudi 5 KM"
Zbog trenutne epidemiloške situacije izazvane koronavirusom, posao kazandžija u Sarajevu sveden je na minimum.

Baščaršija je ovih dana pusta, nema turista koji su do sada bili glavne mušterije u kazandžijskim radnjama.

U poznatoj baščaršijskoj ulici Kazandžiluk, nalazi se radnja jednog od najpoznatijih sarajevskih kazandžija, Muhameda Huseinovića.  Za Source portal govorio je o teškoj situaciji koja je zadesila ovaj zanat.

"Teškom mukom se sada opstaje, nema nikakvih prihoda od države. Nisu to ćevapi, da je jagma. Zanatlije nisu ni u nacrtu da im se pruži neka pomoć, kao npr. ugostiteljima, hotelijerima i ostalim. Ako ne radiš dva tri dana, ne možeš opstati.  Nek su oni sebe obezbjedili, boli njih briga za njihove birače, priča nam Huseinović.

Kaže da nije skoro ništa prodao od svojih izrađevina u proteklih nekoliko mjeseci, za razliku od proteklih godina kada su turisti bili glavni kupci.

"Bilo je bolje, mada u zadnjih nekoliko godina najviše je bilo Kineza, nema više Francuza ni Nijemaca, oni su bili bolji kupci. Arapa je sve manje, al' neka je tako, oni su 'najteži'. Oni vole ucjenjivati pri kupovini, za džezvu od 30 KM, on ponudi 5. Njihova djeca sa sladoledom uprljaju radnju kad dođu, ne znaju ni lizati sladoled", kroz smijeh govori Huseinović. 

U fotogaleriji pogledajte šta smo zabilježili u radnji Muhameda Huseinovića.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj: Izet Tahirbegović




2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.