12.10.2020. 12:25
3
Peći rakiju ili preuzeti selektorsku poziciju: I Zvjezdan Misimović bi trebalo da ode. Nekorektno je da se kola lome na Edinu Višći!
Reprezentacija BiH u Zenici je sinoć remizirala protiv Nizozemske. Bilo je 0:0, iako su gosti bili opasniji, može se reći da je bh. tim dobro parirao favoriziranim Nizozemcima.

Selektor naše reprezentacije Dušan Bajević je u startnoj postavi napravio šest izmjena.  

Jučer je bilo tačno 17 godina kako se naša reprezetacija nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo koje se igralo u Portugalu 2004 godine. U historijskoj utakmici na Koševu, naša najbolja selekcija remizirala je sa Danskom 1:1, što na kraju nije bilo dovoljno za plasman na veliko takmičenje. Utakmica je odigrana pred oko 35.000 gledalaca. Godinama kasnije, nije se mnogo toga promijenilo. Došli smo do vode, ali se opet nismo napili. U utakmici protiv 'slabašne' Sjeverne Irske ponovo smo poklekli na cilju. 


Šta je problem, selektor, igrači, Savez?

"Smjena generacija je neophodna, ali u našem slučaju ona ide teško. Mislim da smo utakmicu protiv Sjeverne Irske izgubili najviše zbog neiskustva mladih igrača koji su dobili priliku. Ipak, mnogi od njih su itekako pokazaali da se na njih može i mora ozbiljno računati u budućnosti", izjavio je za Soruce nekadašnji proslavljeni fudbaler FK Sarajevo, Predrag Pašić.

Vršilac dužnosti Tehničkog direktora A selekcije Zvjezdan Misimović,  koji iza sebe ima bogatao igračko iskustvo, jučer je izjavio kako su potrebne sistematske promjene u bh. fuudbalu. Nejgovu izjavu za naš portal prokomentarisao je dugogodišnji sportski novinar Sinan Sinanović.

"Ako smo u kratkom periodu promijenili Baždarevića, Prosinečkog, pa evo sad namjeravamo i Bajevića, red je da se promijene i ljudi koji su doveli te selektore, jer su i oni direktno utjecali na njihove 'neuspjehe'. Između ostalog i Zvjezdan Misimović, koji je svojom funkcijom itekako doprinio izboru bivših selektora. Jer, ako je kao ostali imao pravo glasa, morao je javnosti  prezentirati zbog čega je primjera radi smatrao, da je Robert Prosinečki svojevremeno bio bolji izbor od Amara Osima ili Husrefa Musemića. Ne možemo mijenjati selektore, a amnestirati one koji su se borili sa njihovo dovođenje", izjavio je za naš portal Sinanović.


Drugo lice protiv Holandije

Kako smo to i navikli, u rezultatski, nećemo reći beznačajnim, ali u onima kojima nismo mnogo opterećeni rezultatom, kao što je to sinoć bila utakmica protiv Nizozemske, pokazali smo da možemo bolje, bez obzira što je  riječ o susretu protiv jedne od najboljih evropskih selekcija. Talenat smo oduvijek imali, ali očito ne i karakter.

"Nekorektno je tražiti krivca u jednom igraču, sad su se kola slomila na Edinu Višći. To je jednostavno sport u kojem danas igraš dobro, sutra loše. Psihičku stabilnost nikada nismo podigli na viši nivo. Jedino je Hrvatska od zemalja u regionu napradovala u tom segmentu, dok recimo Srbija ima isti problema kao mi. Džeko i Pjanić su možda jedni igrači koji kod nas mogu podnijeti veliki psihološki pritisak, koji sa sobom nosi jedna bitna utakmica", govori Pašić.

"Svi se mi pomalo lažemo, prvi igrači koji na press konferencijama izjavljuju kako će igrati bez jedne noge, te kako im treba podrška navijača, pa onda tim istim navijačima na kraju utakmice okrenu leđa. Treneri koji nagovjeste da su dobro pripremili ekipu pred utakmicu, a na terenu to izgleda potpuno suprotno. To je skup pogrešnih poteza koji nas konstantno vode u neuspjeh", govori Sinanović.


Bajević ili neko drugi?


Odlazak Dušana Bajevića sa klupe Zmajeva prolongiran je do novembra. Ovu informaciju je Bajević jučer saopštio medijima. Govorilo se o njegovoj zamjeni, pa se spominjalo ime bivšeg selektora Srbije Mladena Krstajića, dok je bh. javnost opet više okrenuta ka Sergeju Barbarezu, čije se ime uvijek spominje kada je u pitanju izbor novog selektora.

Krstajić se oglasio povodom navoda o preuzimanju reprezentacije BiH, ali je istakao da trenutno peče rakiju?!

“Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem ovu informaciju. Trenutno sam u poslu oko pravljenja rakije, ali razmišljam i o povratku u fudbal. Reprezentacije sa velikim potencijalom se ne odbijaju“, kazao je Krstajić.

"Duška poznajem još dok smo bili igrači. Fantastičan trener, osoba. Postigao je mnogo u svojoj trenerskoj karijeri i moram reći da je pozitivno utjecao na našu reprezentaciju, jer imao je hrabrosti podmladiti ekipu kada bi se malo ko usudio. Našao je igrače za koje nikada nisam čuo. Što se tiče Mladena Krstajića i informacije o njegovom angažmanu, mislim da to nije dugoročno rješenje i pored njegovih kvaliteta", rekao je Pašić.

"Ne znam zašto je Mladen Krstajić favorit broj jedan za selektorsku poziciju. Imamo mi i Zlatana Bajramovića, imamo i Mersada Selimbegovića i još dosta stručnjaka u BiH i izvan nje. Kada bi me pitali između Save Miloševića i Mladena Krstajića, svakako da bih se odlučio za Miloševića. Nemam ništa protiv Krstajića, samo nisam da se potencira da je on jedni i glavni kandidat za selektorsku poziciju. Nama treba neko ko će ostati na selektorskoj poziciji duže vremena. Što se tiče Sergeja Barbareza, svima je poznato šta njegovo ime predstavlja u bh. javnosti. Prema njemu se oduvijek igrala nekorektna igra, jer se Barbarez oduvijek spominje u tim kampanjama. Iako se i prije nudio da pomogne, mislim da je njemu pomalo dosadila priča oko angažmana, jer sve postaje malo neozbiljno. Svakako da je svojim odnosom zaslužio da bude u NSBiH, bez obzira da li je riječ o selektorskoj ili nekoj drugoj poziciji", zaključio je Sinanović.

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.