30.10.2020. 13:27
1
Doktori Stevanović i Vranić upozoravaju: Problem je KCUS. Raspravljamo o glupostima da ne možemo zbrinuti 200 Covid bolesnika, možemo i 1000!
Kantonalni odbor SDP-a BiH danas je upozorio na neefikasno funkcionisanje zdravstva u Kantonu Sarajevo za vrijeme pandemije, istaknuvši da ključni problem predstavlja ponašanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz SDP-a BiH su poručili da je "došlo pet do 12 do potpunog kraha zdravstvenog sistema u KS", zbog čega se osjećaju dužnima reagovati.

Doktor Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", poručio je da je zdravstvo KS u rasulu jer nema nema nikakve koordinacije zdravstvenih ustanova, nema ministra zdravstva, niti se zna ko uopće upravlja zdravstvenim sistemom.

"Ulazimo u period kada je veliki izazov pred nama, prije svega zdravstvenim radnicima. Problem je prvenstveno unutar sistema Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji se ponaša kao centar moći bez ikakve kontrole. Samo još treba proglasiti svoj parlament i početi izdavati naredbe svim drugim nivoima", kazao je Vranić.

On se osvrnuo i na rad federalnog ministra zdravstva kazavši kako javnost ne bi znala kako izgleda taj čovjek da nije bilo pandemije.

"Za šest godina nije donio nikakav zakonski akt i nije se zapitao šta se dešava unutar KCUS-a, zašto ljekari odlaze, zašo se gase neke klinike, zašto se spajaju druge klinike i krucijalno pitanje jeste zašto je on to sve odobravao, ako je odobravao. Prema zakonu klinike se ne mogu gasiti, ni spajati, niti preimenovati, a da nema bilo kakve saglasnosti koja će biti unesena u Statutu i objavljena u Službenom listu", rekao je Vranić.

Usljed narušenih odnosa i sve veće napetosti između dvije sarajevske bolnice, Vranić podsjeća da je Klinika za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u zadužena za liječenje teških COVID-19 pacijenata, a Opća bolnica za lakše i srednje teško oboljele. Međutim, on ističe da rukovodstvo KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović selektivno prima pacijente.

"Svjedočio sam sinoć jednoj teškoj situaciji gdje je došlo do pogoršanja stanja kod jednog pacijenta u Općoj bolnici za kojeg smo mi inicirali da bude upućen na KCUS-u. On je upućen na KCUS, ali tamo je došlo do naguravanja hoće li taj pacijent biti primljen ili ne. Naš anesteziolog je proveo sat i po vremena s ovim pacijentom u bolničkim kolima. To je zaista nehumano", ispričao je Vranić.

Doktor Dragan Stevanović kazao je da bi Kanton mogao napraviti drugačiji način finansiranja jer će se pratiti šta se za novac nudi građanima. 

"Ovo prepucavanje šteti sistemu", kazao je Stevanović. 


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo
Text: Patria

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.