8.2.2021. 11:05
3
Šta se mora desiti da Vučić prizna Kosovo: Biden ne smije zanemariti da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego što je bila prije 15 godina
Predsjednik SAD-a Joe Biden pisao je Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, izražavajući podršku toj zemlji na Zapadnom Balkanu, ali i pozivajući srbijanskog predsjednika na normalizaciju odnosa s ?osovom, čiju nezavisnost Srbija još nije priznala, što je jedno od pitanja koje izazva tenzije u regiji.

“Imajući u vidu 140 godina partnerstva naših zemalja, SAD ostaje trajno posvećen unapređenju ekonomske suradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u potpori cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i potičemo vas da i dalje poduzimate teške korake prema postizanju tog cilja, uključujući uvođenje nužnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden u pismu.

Aleksandar Vučić je izjavio da će cjelokupna američka vanjska politka ići u smjeru međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ni EU-a, ni u jednoj rezoluciji. Mi razumijemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se ta sintagma i termin nametnu kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje u Washingtonu i već sam im jedanput u lice rekao u Bijeloj kući šta mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Aleksandar Vučić.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada Srbija pokušava zaustaviti prijem Kosova u važne svjetske organizacije.

Za naš portal poteze Bidenove administracije u slučaju priznaja Kosova od strane Srbije, komentarisao je politički analitičar Žarko Papić.

"Stav nove američke administracije o priznanju Kosova je očekivan. Kosovo je u realnom smislu riječi izborilo samostalnost i ono jeste država. Mislim da će Srbija to teško to priznati, jer zamrznuti konflikt u svakom slučaju odogovara svakoj vrsti autoritarong ili totalitarnog režima, što Vučićev režim u potpunosti jeste. To se može protegnuti dugo vremena. Trenutno zbog političke atmosfere koja se stvara decenijama, o tome da je Kosovo srpsko, što de facto nije, ne mogu da zamislim koji bi to ustupak bio, koji bi Vučić mogao da prihvati, govori Papić.

Slikovni rezultat za zarko papic
Žarko Papić

Smatra da odnosi Zapadnom Balkanu neće još neko vrijeme biti prioritet nove američke administracije.

"Neće sigurno, iako je vrlo teško previdjeti šta će se dešavati u Americi. Bidenu je otvoreno trenunto puno žarišta kada govorimo o međunarodnim odnosima, najavio je veliki povratak Amerike u globalnom smislu riječi. Zapadni Balkan mu sigurno neće biti prioritet do kraja godine. Biden poznaje situaciju i u mnogome će se njegov pristup razlikovati od Trumpovog prema Balkanu,ali neće moći da zanemari činjenicu da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego što je bila prije 15 godina", rekao je Papić za kraj razgovora.


(Admir Oručević)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.