17.4.2021. 9:25
0
Dočekali smo da budemo prvi, ali po smrtnosti od korone u Evropi, dok je drugima je sloboda na dohvat ruke
Visoku cijenu nenabavke vakcina BIH plaća svakodnevno. Veliki broj života svakom danom bude ugašen zbog koronavirusa, ali i slobodno možemo reći, nemari bh. vlasti.

Ipak, najnovija informacija kaže da Vlada FBiH i KS kreću zajedno u nabavku vakcina, s obzirom da bi uloga samostalnog pregovarača dovela Kanton Sarajevo u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na pregovarače koji zahtjevaju veću količinu vakcina, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku.

Ali, sve se zasad svodi na medijske natipse, obećanja i datume, koji nam govore da bi nekada i mi trebali značajniju dozu vakcina.

Jučer smo dobili informaciju, da je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potpisala, nakon saglasnosti Predsjedništva BiH, sporazum sa Republikom Austrijom o nabavci cjepiva između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine. Sporazum se odnosi na cjepiva Pfizer/BioNTech. Riječ je o 200.000 doza koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova. U pregovorima je sudjelovalo i Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ministarstvo civilnih poslova će preuzeti i druge neophodne aktivnosti kako se na ovu isporuku ne bi dugo čekalo i time nastaviti aktivnosti na što bržem opskrbljivanju stanovništva cjepivima protiv Covid 19”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Navodi se također da je Ministarstvo u završnoj fazi pregovora sa Kinom oko donacije 50.000 vakcina, koje je ova zemlja donirala BiH.

Bosna Hercegovina neće nabavljati lijekove za liječenje oboljelih od koronavirusa kroz veliku evropsku nabavku lijekova pokrenutu sredinom prošlog mjeseca jer nije dostavila podatke o svojim potrebama do trenutka raspisivanja nabavke, prenosi Birn. Ministarstvo civilnih poslova BiH tvrdi kako im Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije na vrijeme poslalo upit za dostavu liste iskazanih potreba za nabavku lijekova.

Ana Pisonero, glasnogovornica Evropske komisije, potvrdila je da BiH nije iskazala interes za nedavno objavljeni tender za nabavku lijekova.


Zabrinjavajuća statistika

Bosna i Hercegovina je uvjerljivo najgora u Europi i regiji kada je riječ o broju smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom!  Prema podacima američkog instituta „Johns Hopkins“ Bosna i Hercegovina ima smrtnost na razini od 4,10 posto od svih zaraženih osoba. Dakle, pojednostavljeno rečeno, u BiH od koronavirusa premine u prosjeku više od četiri posto od ukupnog broja zaraženih osoba! U usporedbi s regijom, BiH uvjerljivo ima najvišu stopu smrtnosti, piše Avaz.  Najnižu s druge strane ima Srbija (0,90 posto), zatim slijedi Crna Gora sa 1,49, Slovenija sa 1,80, te Albanija sa 1,81 posto. Nešto lošije stanje je na Kosovu (2,05 posto), zatim u Hrvatskoj koja ima postotak od 2,14 i Sjevernoj Makedoniji je postotak smrtnosti na 3 posto. Naše evropsko okruženje također bilježi znatno nižu stopu smrtnosti od BiH, pa je tako u Grčkoj taj postotak na 3, Rumuniji na 2,53 posto, Mađarskoj na 3,34, a u Bugarskoj 3,91 posto. Liderima po spašavanju života na europskom kontinentu moguće je proglasiti Norvežane koji imaju stopu smrtnosti od svega 0,67 posto. Slična situacija je i u Turskoj koja prema podacima američkog instituta bilježi stopu od 0,86 posto. Kada je riječ o drugim europskim državama može se reći da je Francuska na 1,91 posto, Austrija na 1,67, Slovačka (2,93), Belgija (2,52), Portugal (2,04) i Švicarska (1,67).


Popuštanje mjera u Evropi

Velika Britanija i Izrael su zemlje u kojima je napravljen najveći progres u popuštanju epidemioloških mjera protiv koronavirusa.

U Izraelu je više od polovice (5,3 miliona) stanovnika vakcinisano, a dodatnih 830.000 ljudi imalo je pozitivan test na virus, što bi im trebalo dati prirodni imunitet. Velika Britanija, zbog fantastičnog posla s vakcinacijom, ukinula je “lockdown”, iako su još na snazi neke stroge mjere.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer se vakcinisala, i to vakcinom proizvođača “AstraZeneca”. Ova država je do sada iskoristila 19.240.000 doza vakcine, podaci su objavljeni na stranici "ourworldindata.org".

Sjedinjene Američke Države predvode sa skoro 200 miliona upotrijebljenih doza.

Austrija je jučer najavila otvaranje, broj zaraženih u Austriji u proteklo je vrijeme u padu, a situacija je bolja i na odjelima intenzivne njege.  Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Austrija u protekle dvije sedmice na 100 hiljada stanovnika ima 454 zaraženih. 

I dok je zemljama Evrope 'sloboda na dohvat ruke', u BiH se nastavlja borba sa vetrenjačama. Svakim danom svjedočimo da živimo u državi čiji nadležni skoro pa da nisu prstom pomakli kako bi nabavili vakcine. Skoro sve što smo do sada dobili je putem sadake, odnosno donacije prijateljskih nam država. Praksa je da se za stanje uglavnom krive građani, pa nas tako očekuju nova zatvaranja, uz naravno obavezno poštivanje epidemiloških mjera. Do sljedeće sadake, doviđenja.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.