23.11.2021. 9:44
5
Pitali smo - Koliko danas košta '10-ka' u Sarajevu: Evo da li su i koliko 'skočile' cijene ćevapa i pite u glavnom gradu BiH
Bit će interesantno kakva će potražnja u narednom periodu biti za ćevapima i pitama u glavnom gradu BiH, s obzirom da se cijene tradiocionalnih jela, kako vidimo, mijenjaju iz dana u dan.

Danas smo uradili malo anketno ispitivanje među najpoznatijim buredžinicama u ćevabdžinicama u gradu i prema informacijama koje smo dobili, možemo zaključiti da su za sada poskupile samo pite.

U poznatoj ćevabdžinici 'Mrkva' su nam kratko kazali da cijene njihovih proizvoda ostale iste, te da vjerovatno ni u budućnosti neće biti promjena.

"Cijene smo mijenjali prije dvije godine i od tada danas nisu rasle", rekao nam je jedan od uposlenika.
 
Skoro isti odgovor dobili smo od uposlenika ćevabdžinice 'Zmaj'. Cijene se nisu mijenjale, ali i da još nije poznato da li će ostati takve i u narednom periodu.

Svakako nismo izostavili ni regionalno poznatu ćavabdžinicu 'Željo'. Iako od njih danas nismo dobili konkretan odgovor na pitanje da li je došlo do promjene cijena njihovih proizvoda, prema ponudi koja je dostupna na internetu, do toga još nije došlo, te je tako popularna 'desetka' i dalje ostala na 8 KM.

Mediji su proteklih dana prenosili da su upravo sarajevske buregdžinice bile prve  primorane podići cijene svojih proizvoda, pa smo tako iz sarajevske buregdžinice 'Forino' od uposlenika dobili odgovor da su cijene njihovih pita porasle za dvije marke. Burek koji je koštao 12, sada je 14 KM, a krompiruša je sa 8 skočila na 10.

O trendu porasta cijena danas smo govorili sa ekonomskim analitičarem Admirom Čavalićem.


"Trenutno postoje pretpostavke za rast cijena, ali potrošaći moraju da znaju da se dugoročno ne može održavati takav trend, jer to paralizira potražnju i ograničava ponudu i nije u interesu tržišnih učesnika, bez obzira da li je riječ o ponuđačima ili potoršačima. Ovo nije posljedica visokih marži, riječ je  o krizi koja se veže za rast cijena inputa. Dakle , riječ je cijeni fatkora proizvodnje, pomoću kojih se stvara finalni proizvod ili finalna usluga i isti  isporučuje na tržište, što opet zahtjeva nekakve transportne troškove. Naši ponuđači ne mogu ništa posebno uraditi po tom pitanju i po ovome vidimo koliko smo globalizirani", kazao nam je Čavalić.

Da li će se rast cijena zaustaviti?

"Vrlo je teško govoriti u kratkom roku da li će se stanje i kada stabilizirati, ali napominjem da mora opet doći do restruktuiranja tržišta, a to očekujem na proljeće. Ponuđačima nije u interesu da održavaju visoke cijene, jer to ponuđače može dovesti do barijera u poslovanju i u krajnjem slučaju i do bankrotu", rekao je za Source Admir Čavalić.


(Admir Oručević)

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.