25.10.2016. 14:54
6
"Da dođete na jednu sjednicu NSRS jako ružno biste se osjećali ako ste Bošnjak. Koja je svrha da postojimo i sjedimo tamo?"
Nakon što su na jučerašnjoj svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dodijeljena priznanja osuđenim ratnim zločinima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, upitno je dalje učestvovanje Koalicije "Domovina" u radu ove institucije.

Poslanik Nedim Čivić (SDA) kazao je za naš portal da će razmisliti da li će ikada više ući u salu u kojoj se veličaju ratni zločinci, te u kojoj oni koji nisu predstavnici Srba nemaju nikakva prava. 

Source.ba: Šta se dešavalo na sjednici NSRS koja je održana jučer?

Nedim Čivić: Već odavno se u NSRS ne dešava ništa dobro po Bošnjake i Hrvate u ovom dijelu države. Dakle, sve ono što se u proteklom periodu dešavalo kulminiralo je na jučerašnoj svečanoj sjednici na kojoj su dodjeljena priznanja najvećim kasapinima 20. vijeka, osuđenim ratnim zločincima. I danas se ponovo pokušava na perfidan način gurati prst u oko Bošnjacima i Hrvatima, pokušava se donijeti zakon o Danu RS uprkos odluci Ustavnog suda BiH. Ja kao čovjek i predstavnik svog naroda nisam mogao prisustvovati ovakvom zasjedanju ni jučer ni danas.  Ozbiljno ću razmotriti da li ću ikada više ući u salu NSRS. Neka su proklete i ubice i svi oni koji misli da će na ovakav način napraviti svjetlu budućnost. Grdno se varaju, sve je manje Republike Srpske. 

Source.ba: Ko je predložio i donio odluku da Karadžić, Krajišnik i Plavšić dobiju priznanja?

Nedim Čivić: To niko ne zna, nikada se o tome nije odlučivalo na kolegiju jer bi već tad predstavnici Bošnjaka i Hrvata digli glas i upozorili javnost na ono što će se desiti. U NSRS postoji odbor koji se bavi pitanjima odlikovanja i priznanja, sačinjavaju ga samo pripadnici srpskog naroda i pretpostavljam da je to bila njihova ideja. Mi smo dovedeni pred svršen čin. 

Source.ba: Kako komentarišete odluku o obilježavanju 09. januara kao Dana Republike Srpske koja je donesena uprkos odluci Ustavnog suda BiH?

Nedim Čivić: Bošnjake u BiH 9. januar podsjeća na stradanje, agresiju i genocid. Ja sam sa 13 godina preživio genocid u Podrinju, mi nikada nećemo priznati obilježavanje tog dana na bilo koji način. Milorad Dodik kao predsjednik entiteta je slao pozivinice da se prisustvuje obilježavanju krsne slave. Imam posljednju pozivnicu koju sam dobio prošle godine gdje se spominje sveta liturgija i polaganje cvijeća palim borcima. On je nastavio da vrijeđa druga dva naroda, žrtve i da dodatno vrši pritisak da napustimo ovo područje. 


Source: S obzirom na probleme i neslaganja koje su izazvali referendum, odluka o obilježavanju 9. januara, priznanja ratnim zločincima, ranije i bosanski jezik, kako se slažete s poslanicima? Pita li se predstavnike Bošnjaka bilo šta u Narodnoj skupštini RS?

Nedim Čivić: Na osnovu svega možete shvatiti kako žive i rade Bošnjaci u RS. Bošnjake i Hrvate gledaju, ne znam kako bih to opisao, nameću nam zakone, provociraju nas, guraju nam prst u oko. Da prisustvujete jednoj sjednici NSRS kao Bošnjak jako ružno bi se osjećali zbog načina na koji se vrše izlaganja i replike prema nama kada želimo da kažemo nešto. 

Source.ba: Šta će se desiti ukoliko ne budete više prisustvovali sjednicama NSRS, šta će to značiti za rad ove institucije, ali i za narod koji u istoj predstavljate?

Nedim Čivić: Konačnu odluku o tome ćemo donijeti ovih dana.  Očekujem reakciju međunarodnih institucija u ovoj zemlji. Krajnje je vrijeme da Valentin Inzko digne glas ili da ode iz ove zemlje. Razočarani smo u Dodika, ali i u one koji su dozvolili da se desi genocid. Dovedeni su u pitanje Dejtonski sporazum i mir. Ako neko pokušava istusniti Bošnjake i Hrvate onda treba biti siguran da ćemo uraditi sve da srušimo RS jer ona nije nastala da sađenju ruža, nego na genocidu. Koja je svrha da postojimo i sjedimo tamo? Nameću nam zakone koji su diskriminirajući. Od ovog eniteta se pravi crni vilajet. 

Source: Jeste li razočarani izostankom reakcije stranaka iz FBiH, između ostalog i SDA čiji ste član?

Nedim Čivić: Ne možemo reći da je izostala reakcija. Nekada imamo osjećaj da reakcije iz Sarajeva nekada kasne, nekada ih nema. Ne smijemo praviti razliku na ove ovdje i  one u Sarajevu. Ozbiljna je situacija u RS. Ne smijemo se dijeliti na one iz DF-a, SDA ili BPS-a, svi mi imamo odgovornost za BiH. Ako reakcija zakasni ne mora značiti da smo prepušteni sami sebi. Pomoć smo imali i imat ćemo je uvijek. Mračne sile poput Dodika nikada neće uspjeti. 


(Adna Zukanović-Zilić)

 
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.