8.4.2021. 20:20
1
"Nacionalisti u Srbiji me nazivaju izdajnikom, ali ja nisam ostao u Sarajevu kao Srbin, ja sam Jovan Divjak građanin ove zemlje"
U Sarajevu je u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.
Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom "Sarajevo mon amour" (Sarajevo moja ljubavi). 

Vijest o smrti generala Divjaka je potresla mnoge Bosance i Hercegovce, bar onaj dio koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao domovinu.

Rođeni Beograđanin ali samoopredjeljenjem Sarajlija i Bosanac i Hercegovac, istinski zaljubljenik u ovaj grad, ali i Bosnu i Hercegovinu, koji je odlučio ostati i braniti Sarajevo i državu, iako je mogao prije tog 6. aprila 1992. godine otići putem, kojim su mnogi krenuli, a kojima je Beograd mnogo dalji nego njemu.

Divjak je ipak odlučio ostati i time postao besmrtan. I nakon smrti, besmrtan u mislima svojih Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca.

Tekst bih završio njegovom izjavom od prije desetak godina:

"Nacionalisti u Srbiji danas me nazivaju izdajnikom srpskog naroda, a ovdje u Sarajevu me hvale, jer sam jedan od rijetkih Srba, koji je ostao u gradu. Ali ja nisam ostao u Sarajevu kao Srbin. Ja svoj identitet ne definišem preko vjere ili nacionalnosti. Ja sam Jovan Divjak, građanin ove zemlje"

Počivaj u miru generale, Sarajevo te zaboraviti neće!

Novinar: Ajdin Balićevac
 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.