30.4.2021. 22:12
0
"Država više ulaže od privatnog sektora u BiH, što i nije dobro, privatni sektor bi trebao imati dominaciju"
Bosna i Hercegovina posjeduje mnogo ekonomskih potencijala, a neki od njih su energetika i cestovna infrastruktura.

Ekonomski potencijal Bosne i Hercegovine u hidroenergiji iznosi 5.800 MW, a trenutni instalirani kapacitet iznosi nešto više od 2.000 MW, a osim hidropotencijala BiH posjeduje i potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora.

Drugi važan sektor je cestovna infrastruktura.
 
Ekonomski analitičar Admir Čavalić govorio je danas za Source.ba portal o ulaganjima, te odnosu snaga, ko dominira s aspekta ulaganja, država ili privatni sektor, te na koje grane država ulaže najviše.

"Ukupna ulaganja ima privatni sektor, međutim formalno evidentirano država je ta koja više investira što i nije dobro. Dakle trebao bi privatni sektor da ima dominaciju. Međutim, bitno je navesti da brojne privatne kapitalne investicije nisu evidentirane i teško je vršiti procjenu u tom smislu da je valjana", kazao je Čavalić na početku razgovora. 

Naglasio je da je komparacija u ovom trenutku nepotpuna, međutim, kako kaže, državne investicije jesu nosioci rasta GDP-a, te se i to može jasno prikazati shodno rastu GDP-a.

"Što se tiče države, najveći dio ulaganja se odnosi na infrastrukturna ulaganja, da li su to putevi, autoputevi ili ipak, i najveće u posljednjih nekoliko decenija, ulaganje u elektroenergetiku kao naprimjer Blok 7 u Tuzli", rekao je Čavalić.

Dodao je da je ono što je problematično kod tih ulaganja jeste što se krše ranije definisani rokovi ili planovi, te ne vidimo brze efekte povrata datih ulaganja.
 
"Povrat investicija je vrlo niska kada govorimo o državnim investicijama u smislu da se već ranije aktiviraju ta finansijska sredstva kroz kredite ili štednju, a plasirate im određen projekat, međutim taj projekat prekorači rok od čak 5 ili 10 godina", zaključio je Čavalić u današnjem razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.