22.6.2021. 17:05
0
Odbila Srbiju i Sloveniju kada BiH nije ni imala reprezentaciju, sada jedna od najzaslužnijih za ispisivanje historije bh. košarke
Bh. košarkašice ispisale su historiju naše košarke plasmanom u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Nakon meča slike slavlja naših košarkašica obišle su Evropu, ali jedna fotografija ostat će naročito upamćena i "usječena", a to su suze Marice Gajić, naše najbolje sportistkinje za prošlu godinu.

Marica Gajić je jedna od junakinja Bosne i Hercegovine ovih dana.

Uz ostale zvijezde naše ženske košarkaške reprezentacije, Marica je jedna od najzaslužnijih za plasman našeg tima u četvrtfinale Eurobasketa.

Treba istaći da je ona na ovaj Eurobasket došla povrijeđena, ali je ni to nije spriječilo da pomogne svojim reprezentativnim kolegicama na evropskoj smotri najboljih i ne samo da je u tome uspjela, već je demonstrirala kakav odnos zapravo treba biti prema dresu reprezentacije.

Kako doživljava reprezentativni dres potvrđuje i njena izjava:

"Nastupanje za reprezentaciju je čast i odazivanje istoj je obaveza, ali i zadovoljstvo. Rijetkost je vidjeti ekipu koja je tako međusobno povezana kao što je naša reprezentacija. U prilog tome ide i činjenica da se jako dugo poznajemo i često provodimo vrijeme zajedno, čak i van okupljanja. To je skup kvalitetnih igračica, ali prije svega djevojaka koje posjeduju pregršt ljudskih kvaliteta. Čak i kada na tren posustanemo na terenu, zajedništvo i podrška su oni faktori koji nas ponovo dignu i odvedu do pobjede."

Međutim, šta je "specifično" u vezi ove sjajne 26-godišnje Bijeljinke.

Na početku njene karijere, ženska reprezentacija BiH nije postojala, a umjesto da slijedi primjer brojnih sportista i sportistkinja rođenih u BiH, koji u sreću traže u drugim, komšijskim reprezentacijama, Marica to nije učinila. 

Ne tako davno 26-godišnja košarkašica imala je priliku zaigrati za druge reprezentacije, a željeli su je Srbija i Slovenija ali ona je izabrala da igra za Bosnu i Hercegovinu, iako u to vrijeme nismo ni imali reprezentaciju.

"U to vrijeme nije postojala ženska reprezentacija. Mislim da bi logičan potez bio da odem u te neke ‘jače’ države, da nastupam za njih. Kada je gospodin Harun Mahmutović stupio u kontakt sa mnom i obećao da će se ženska reprezentacija ponovo takmičiti, za mene nije bilo uopšte pitanje za koju reprezentaciju ću igrati, bez obzira na pozive iz Srbije i Slovenije. Uprkos njihovoj organizaciji i većim mogućnostima, mislim da moji rezultati, moj doprinos možda ne bi bili isti, jer za Bosnu i Hercegovinu igram sa nekom posebnom željom, sa posebnom motivacijom i sigurno da je osjećaj drugačiji. To je bilo presudno", kazala je Marica.

Legendarna Razija Mujanović je još prije skoro tri godine imala samo riječi hvale za mladu Bijeljinku.

"Pratila sam utakmice naše reprezentacije, i vidjela sam koliko volju i želju ima ta djevojka i kako se bori za svaku loptu. Ona je primjer kako se igra za državni grb. Sjela sam i razgovarala sa Maricom, oduševila me svojom zrelošću i ambicijama, dosta me podjeća na mene u tim godinama. Vjerujte mi, Marica može postati jedna od najboljih košarkašica Evrope, jer posjeduje jednu bitnu osobinu za to, nije joj mrsko da radi više od drugih. Sa klubovima ona će postići velike rezultate, ne sumnjam u to", rekla je popularna Raza.

Marica Gajić je rođena 27. aprila 1995. godine u Bijeljini. Trenutno nosi dres francuskog kluba Flammes Carolo Ardennes, a još je u karijeri igrala za Hatay, Mersin i Avenidu.

Na Eurobasketu je odigrala sve četiri utakmice na kojima je ostvarila prosjek od 12.5 poena, 10.3 skokova i dvije asistencije.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.