9.10.2023. 16:33
1
Da li su teroristi Hamasa upadom u Izrael presudili Palestini: Odgovor će biti nešto najbrutalnije što smo vidjeli od Izraela obzirom da je "duh na neki način izašao iz boce"
Rat između Izraela i Palestine ponovno bukti.

Hiljade mrtvih i ranjenih na obje strane nakon što su pripadnici Hamasa bukvalno na "spavanju" uhvatili jednu od najsavremenijih i najopremljenijih vojska na svijetu, te "upali" na teritoriju Izraela.

Nakon toga, Izrael je prvo objavio ratno stanje, a danas je saopćeno da je Gaza stavljena u totalnu opsadu.

Vojni komentator Dean Džebić na naše pitanje kako je moguće da su ih uhvatili na "spavanju" kaže da je veoma kompleksno i teško odgovoriti na to "s obzirom da sigurnosna pitanja vrlo često reflektuju društveno-politička, a u ovom slučaju unutrašnjo-politička." 

"Današnji Izrael je duboko podijeljena država sa čitavim nizom unutrašnjih izazova koji trebaju da se prevaziđu. Nedavna reforma pravosuđa je vrlo razljutila, naročito rezervni sastav izraelskih odbrambenih snaga i u tom pogledu postoji jedna vrsta otklona  naspram vojne obaveze koja je uslijed ovih okolnosti naglo promijenjena s obzirom da Izrael ima tu snažnu vrstu tog kohezivnog faktora. Dakle, u slučaju sukoba, sve se političke partije isključivo podređuju odbrani Izraela kao što je sada slučaj. Hamas je pokazao visok nivo tehničko-tehnološke opremljenosti, cijele operativno-komunikacijske centre za upravljanje bespilotnim letjelicama, kamikaza dronovima koje su dobili preko Hezbolaha iz Irana, zatim dobar sistem veze i komunikacije", kaže Džebić.

Ističe da je Hamas pokušao da uradi ono što je Hezbolah već uspio uraditi. 

"Dakle, Hezbolah mi poznajemo kao terorističku organizaciju ali je ona zapravo politički pokret koji je sa sobom generisao jedan socijetalno-društveno-politički okvir unutar kojeg Hezbolah stipendira neke učenike, vodi neka omladinska udruženja, dakle, vodi jedan opšteprihvaćeni pokret koji treba da izgubi prefiks terorističkog i da pređe u taj neki oslobodilački. Izrael je očigledno i više nego nespreman dočekao ovaj napad Hamasa koji je izabrao datum, opet na Jom Kipur (op.a. jevrejski praznik) kada je najmanji broj stražara na ogradi, kada je, da kažem, i obavještajni sistem vjerovao da ne postoje indikacije. U svakom slučaju se radi o obavještajnom propustu ali i o društvenom propustu unutar kojeg Izrael ima čitav niz unutrašnjih otežavajućih okolnosti koje su onemogućile jednu promptniju reakciju", navodi on.

Da li je Hamas upadom u Izrael presudio palestinskom narodu i državi i treba li tu grupu poistovjećivati sa Palestinom?

"Velika je greška identificirati  cijeli jedan prostor, ma koliko on bio mali i prenapućen stanovništvom, sa terorističkom organizacijom. Treba apostrofirati da je Hamas teroristička organizacija i po svome modusu operandi kojim provodi političke ciljeve i po svim nekim opšteprihvaćenim okvirima pokušaja definiranja terorističkih organizacija i terorizma. U takvim okolnostima, Izrael će pokušati da uradi ono što je uradio 2006. u Libanonu sa Hezbolahom. Pokušat će zračnim udarima i ograničenim kopnenim i invazivnim operacijama  kombiniranih rodova. Dakle, vidimo da je prisutno veliko grupisanje oklopno-mehaniziranih jedinica i jedinica artiljerije. Oko 300 hiljada rezervista se javilo uz postojećih oko 30 profesionalnih brigada. Dakle, imamo jednu ozbiljnu armadu i svjedočimo jednom historijskom događaju za Bliski istok. Kao što smo svjedočili historijskom događaju da u 21. stoljeću imamo evropski rat, tako i danas svjedočimo da ponovno imamo jednu vrstu nove 'puzajuće' palestinske intifade (op.a. palestinski ustanak). Mnogi autori pokušavaju postaviti tezu da je ovo neka treća intifada, zapravo, za Hamas nikada nije ni prestajala druga intifada", kazao je Džebić.

Dodao je da je druga intifada samo imala smanjene ili pojačane intenzitete. 

"Na koncu, Izrael ovo smatra jednim veoma bezobraznim napadom iz njihove vizure, s obzirom da je poznata ta izraelska doktrina Hanibal prema kojoj je svaki čovjek za njih izuzetno važan. Dakle, ukoliko pratite razvoj izraelskog naoružanja, možete primjetiti da je kod njih poseban naglasak na zaštitu ljudi. Jednostavno, s obzirom na nepovoljne demografske okvire unutar odnosa između njih i Arapa, za njih je svaki čovjek važan, a u okolnostima u kojima im je kidnapovano nekoliko stotina ljudi, te ubijeno nekoliko stotina ili hiljada ljudi (nemamo tačne podatke), odgovor neće biti brutalan, odgovor će možda biti nešto najbrutalnije što smo vidjeli od Izraela obzirom da je 'duh na neki način izašao iz boce'", zaključio je Džebić u razgovoru za Source.

(Ajdin B.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.