28.4.2024. 16:47
0
UNPROFOR-ci su ga zvali hotel "Duga": Pogledajte rijetki snimak unutrašnjosti Doma penzionera iz 1992. godine. Ručak mirovnih snaga prekinut artiljerijskom vatrom
Zgrada Doma penzionera u Nedžarićima je prodata prije skoro tri godine, ali do dana današnjeg, devastirani objekat, koji predstavlja ruglo, ali i ožiljak agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije srušen, a satim tim, niti radovi nisu započeli.

Razlog zbog čega je od radova urađeno samo ograđivanje jeste što se i dalje čekaju odobrenje za rušenje, te radna dozvola. 

Staru zgradu i zemljište na kojem je Dom penzionera je inače kupila firma iz Visokog, Mont Ing i to po cijeni od preko 20 miliona KM od Federalno zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Početna cijena devastiranih objekata od 16.086 metara kvadratnih i 17.611 kvadrata zemljišta na kojem se nalazi bila je 10.364.140 KM. 

Inače se sastoji od tri cjeline - stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafo-stanica.

Dom penzionera, koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji uz glavnu saobraćajnicu, se godinama bezupješno pokušavao prodati.

Sirijski biznismen Abdulah Mehdi, u čijem vlasništvu je i zgrada Capital Towera u sarajevskom naselju Otoka, tamo u oktobru 2019. godine je za 10,3 miliona KM bio kupio Dom penzionera, ali je nakon godinu dana kupoprodajni ugovor poništen jer kupac nije izvršio obaveze.

Idejno rješenje

U septembru prošle godine, arhitektonski studio StudioArh predstavio je svoj idejni projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao biti na mjestu bivšeg Doma penzionera. 

Opis fotografije nije dostupan.

Prema idejnom projektu, kompleks bi činila tri nebodera, a cijeli kompleks bi trebao imati zeleni krov. Kako je objašnjeno, zeleni krov će značiti energetsku učinkovitost i prostor za odmor i rekreaciju. 

Opis fotografije nije dostupan.

Na izgradnji radila kompanija GP Bosna

Dom penzionera u Nedžarićima je gradio nekadašnji jugoslovenski građevinski gigant, kompanija GP Bosna.

Izgradnja je počela 1987. godine, a završila je 1992. godine, te je koštala 16 miliona njemačkih maraka.

Nakon toga, uslijedila je krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu, a Dom nikada nije ispunio svoju namjenu, odnosno, nije dočekao niti jednog građanina treće životne dobi.

Hotel "Rainbow"

Budući da se u njegovoj blizini nalazila prva linija, Dom je već na početku rata oštećen.



Nakon što je UNPROFOR Dom pretvorio u svojevrsnu bazu, objekat je bio na meti granatiranja. Zbog opasnosti po život i izloženosti, kako snajperskoj, tako i artiljerijskoj vatri, snage UN-a su Dom napustile, a on je nakon toga opljačkan i devastiran.

Slika

Inače, Dom je sadržavao 150 kreveta koji su bili namijenjeni za smještaj penzionera. Toranj na sedam nivoa pored stanova ne bi uključivao samo rezidencijalne usluge za starije osobe, već i jedinicu intenzivne njege na posljednjem spratu i mrtvačnicu u podrumu kule.

Dom je bio djelo sarajevskog arhitekte Mladena Gvozdena, koji je inače autor i zgrade Papagajke u centru Sarajeva.

Rijetki snimci unutrašnjosti

Ono što je zanimljivo, pripadnici UN-a su zgradu Doma penzionera zvali hotel "Rainbow" (Duga) zbog njegovog šarenolikog izgleda.

Tadašnju unutrašnjost Doma nije moguće pronaći, osim u kratkim fragmentima iz snimaka stranih novinskih agencija dok su u njemu boravile mirovne snage UN-a.



(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.