11.10.2019. 14:15
3
Zaplijenjeno zrno bisera, kopča za naušnicu i zlatni zub: Blokirani računi i pretreseni sefovi
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su prema naredbi Tužilaštva i Suda Kantona Sarajevo, proveli akciju kodnog naziva "Profit".

U ovoj akciji je pretreseno pet sefova kod komercijalnih banaka koje su koristile četiri osobe, a u pretresima su otkriveni i privremeno oduzeti novčana sredstva u iznosu od 598.970 eura i zlatni nakit (9 zlatnih dukata, tri narukvice, tri ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam naušnica, dvije značke, broš, zrno bisera, kopča za naušnicu, zlatni zub, sat). 

Trebala se finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor"

U akciji je, kako navode mediji, izvršena i privremena obustava raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jednog pravnog lica u iznosu većem od sedam miliona maraka, a policija je blokirala  7.071.961 KM locirane na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda (iznos od 2.218.498 u KM valuti i iznos od 2.481.536 u euro valuti), piše Avaz.  

Kako mediji prenose, ova akcija je provedena zbog istrage u vezi sa "nestankom" višemilionskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

Ova istraga je navodno započeta još 2010. godine, a njom su, kako prenosi Faktor, obuhvaćene aktivnosti nekoliko kompanija, poput "Vradis investicije", "Unioninvest izgradnja objekata", "Profin invest" i brokerske kuće "Eurohaus". 

Sumnjivim transakcijama nestalo 28,7 miliona KM

Iznos novca koji je "nestao" u sumnjivim transakcijama navedenih firmi i osoba povezanih sa njima se procjenjuje na 28,7 miliona KM.

Kako piše Faktor, akteri mreže koja se sumnjiči za pronevjeru novca su bivši direktor GRAS-a Ibrahim Jusufranić, njegov sin Jasmin Jusufranić, vlasnik brokerske kuće "Eurohaus" Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor "Vradis investicije" Ramiz Bibić, bivši direktor "Vranice" Naser Daca, direktor i suosnivač "Profin Investa" Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora "Profin Investa" Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora "Eurohaus Investa" Zijada Blekića.

Navodi se da je NLB grupacija Ljubljana 2007. godine započela proces izgradnje stambeno-poslovnog centra na Marijin Dvoru u Sarajevu, a zemljište za njegovu izgradnju, površine oko 16.000 m2, je kao posrednik trebala kupiti kompanija "Profin Invest".

Zemljište je, kako piše Faktor,  kupljeno od kompanije "Unioninvest izgradnja objekata" Ibrahima Jusufranića. 

Budžet Kantona Sarajevo oštećen za 345.000 KM

Prame istrazi SIPA-e, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić iz "Profin Investa" su navodno obećali da će bez naknade prenijeti dijelove svojih uloga u "Profin Investu" na kompaniju "Žerjav" Ljubljana (50 posto) i "Vranica" (25 posto). Ti iznosi udjela nisu upisani u Registar, ali su 2008. godine poslužili kao osnov za dobijanje kredita za kupovinu zemljišta u iznosu od 41 milion KM.

Navodno, poslije su Halilbegović i Mulahusić sa Jusufranićem kao direktorom firme "Unioninvest izgradnja objekata”, zaključili ugovor o kupovini zemljišta na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor po cijeni od 31,6 miliona KM, iako je procijenjena vrijednost istog, navodno, iznosila 15 miliona KM.
Dalje se navodi da je u okviru povezanih transakcija sklopljen i navodni fiktivni ugovor o kupovini zemljišta Zijada Blekića u Busovači. 

Pored Blekića, od kojeg je zemljiše "kupila" kompanija "Vradis Investicije", u ovoj krivičnoj prijavi, prijavljeni su Ibrahim Jusufranić, predsjedavajući Skupštine "Vradis investicija" Muharem Bajrić i direktor "Vradis Investicija" Ramiz Bibić. 

Kako piše Faktor, ovom fiktivnom transakcijom je budžet Kantona Sarajevo oštećen za 345.000 KM. A nakon niza fiktivnih transakcija, kompanija "Vradis Investicije" u junu 2010. godine pripojila "Unioninvest izgradnji objekata", a zemljište koje je od Blekića fiktivno kupila kompanija "Vradis Investicije" su ostale u vlasništvu porodice Blekić.

Oduzeta novčana sredstava i predmeti bit će dostavljeni u dalju nadležnost Kantonalnom sudu u Sarajevu.

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.