27.9.2017. 17:01
5
Dnevna doza prosječnog bosanskog sportskog stručnjaka!
Iako je prošlo već nekoliko dana otkako je naš najbolji teniser, sada mogu reći u historiji, osvojio svoj prvi ATP naslov, i dalje je jedna od najaktuelnijih tema. Pošteno i zasluženo prije svega.

Barem onaj dio ponosnih Bosanaca i Hercegovaca, koje raduje bilo čiji i bilo kakav uspjeh, oni koji slave Damirovo ime. Koji nisu zavidni, ne mrze i ne traže svima mane, posebno onim uspješnim osobama, koji sve to duguju svom napornom radu i brojnim dugotrajnim odricanjima.

Tako ti je to kod nas, što si uspješniji, to ti pronalaze više mana, ili još gore, izmišljaju ih, miješaju u to njihove privatne živote, izjave, privatna druženja, prijatelje, momke, djevojke, porodice, sve znane i neznane. Eto onako, čisto da se nešto dešava, da se valjda zaboravi što nema vode, struje, normalnog gradskog prevoza, što nemamo grada, nemamo države, nemamo ništa.

Hajde da krenemo ispočetka. Ne tako davno, Damir nije igrao na ovako visokom nivou, nije ostvarivao rezultate kakve ima sada. Tada su optužbe, osude, kritike, a i uvrede sjevale sa svih strana. 'Ta će ba Damir, 1.75, on nešto tenis, daj ba bježi'. Taj 'mali' je sada 40. igrač svijeta. Na žalost svih prvaka svijeta u pljuvanju, koji dolaze baš iz naše zemlje.

S obzirom na to da sada i nemaju nekih validnih argumenata (a prije su kao imali) da pljuju lično Damira, odnosno njegovu igru, krenuli su lično, osvrćući se, analizirajući i izmišljajući neke izjave, koje nikada nisu izašle iz Damirovih usta.

Prvi 'problem' je bio što se Damir zahvalio svojoj djevojci, ocu, majci i svima koji su bili sve vrijeme uz njega. ''Sram te bilo Damire, kako spominješ djevojku prije svojih roditelja''. Idući problem je fizički izgled njegove djevojke. Kao da nekoga treba biti briga za to. Kao da je njegov privatni život bitan. Također, jedan od problema ovdašnjeg pljuvača, koji su mediji dodatno napuhali je taj što se Jelena krsti, jer tobože, bitno je ovdašnjem pljuvaču kako se ko kojem Bogu moli.

Ni tu nije bio kraj. Prije nekoliko dana pojavila se navodna Damirova izjava, koja je opet podigla javnost, jer otkud njemu pravo da to kaže.

“Nekome je potrebna vjera u Boga i religija da bi ustrajali i uspjeli u sportu i generalno životu, ja tako ne funkcionišem, mene je vjera u sebe i svoje sposobnosti dovela do ovoga gdje sam sada.."

DAMIR NIKADA TO NIJE IZJAVIO, NITI JE IKADA JAVNO PRIČAO O TOJ TEMI!

No, vidio je to već Damir, vidio je i Edin i Mirza, Amel i Musa također. Vidjeli su sve to i navikli, nažalost.

Svojevremeno je Edin Džeko bio kloc, doduše još je s vremena na vrijeme, kada prosječni napaćeni Bošnjo padne na kladionici, jer je igrao 'Džeko daje'. Edine, kloc si, kad ti to kažu veliki stručnjaci. Kloc si Edine, jer je 'ufotoljeni' Bošnjo zbog tebe pao na 'kladari'. Ružno ti je to. Valjda postojiš da udovoljavaš i ostvaruješ snove neostavarenih ljudi.

Mirza, tebe da i ne spominjemo. Šta si ti dao za ovu državu, kada kao NBA igrač nećeš da igraš pretkvalifikacije za kvalifikacije kvalifikacija. Nabrojte mi NBA igrače, koji su igrali na pretkvalifikacijama za svoju reprezentaciju?! A onda mi recite, kako su u svojoj državi okarakterisani?! Jesu li i oni državni neprijatelji broj jedan, kao što je Mirza?! Prosječni Bošnjo, uradi i stoti dio onoga što je Mirza, možda tada budeš kompetentan da ga uopšte spomeneš.

A i onaj Tuka, jednom nešto malo potrčao i ništa više. ''Ta će on Boga ti, nek' trči po Kamberovića polju'' Pa i u pravu si prosječni Bošnjo, vidjeli smo te neki dan kako trčiš na tramvaj... ali pobježe ti u posljednjoj sekundi.

Da vidiš tek malog Muse. ''18 mu godina, umislio da je najbolji, da nešto zna, vidi mu grbe na leđima. A-aaa, neće on niđe stići ovakav kakav je''. Bravo prosječni bosanski skaute i menadžeru svih menadžera.

Što se tiče selektora naše fudbalske reprezentacije, eh oni su posebna kategorija, i naravno najviše ih je. Da ste vi vidjeli njih kao mlade kako su igrali, nego ih jedna povreda zeznula i uništila karijeru.

Ovo su samo neki od stručnjaka u našoj državi. Imamo ih u izobilju. Samo mi nije jasno kako smo i dalje nula od države?! Bit će da nisu još ustali iz fotelje. Ali vidjet ćete vi kad se to zainati.

Naučite konačno apsolutno potpuno, bez skrivenih namjera i zlobnih neostvarenih komentara, biti ponosni na naše sportiste. Sasvim im je, kroz čitavu karijeru, bila dovoljno teška činjenica da su iz ove države, koja im nikad ničim nije pomogla. I jeste, to je stara izlizana floskula, no tužna, bijedna i jadna.

Ili možda ne morate, nastavite tamo gdje ste stali, ali i oni će. 'Na kraju dana' vidjet ćemo ko je dalje stigao i više ostvario.

Ne morate, jer...vidio je to već Damir, vidio je i Edin i Mirza, Amel i Musa također, vidjeli su košarkaši, fudbaleri, karatisti, džudaši, odbojkaši. Vidjeli su svi, sad vi gledajte njih.

 

(Amila Alijagić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.