17.9.2019. 14:05
0
Da li je došlo vrijeme da Manchester City englesku dominaciju kruniše i Ligom prvaka? Hoće li Messi podići svoj peti trofej, ili će Liverpool odbraniti titulu?!
Posljednjih 10 godina, koja godina gore dolje, svaka sezona Lige prvaka počinje manje – više slično, svima koji je pomno prate. Krećemo od play – offa, gledajući koja bi četvrta najbolja ekipa iz Italije ili Engleske mogla napraviti nešto, pa i stići do knock – out faze. Gledamo žrijeb kako bismo možda pokušali pogoditi da li je Napoli, ili Porto, ili Arsenal taj koji će u redove favorita unijeti određeni strah.

Ipak nekada, i ne tako davno, duboko u sebi smo vjerovali da će 'klempu' na kraju podići Bayern, ili Real ili Barcelona. I vrlo često smo bili upravu.

U posljednjih 10 Liga prvaka do sezone 2018./19. taj trio je osvojio 80%. Bayern se uspio 'dočepati' jedne titule Lige prvaka, Barcelona je osvojila tri, dok je Real četiri puta podizao 'klempu'. Još možda nevjerovatnije je da je jedna od te tri ekipe bila u svakom finalu. Mnogo stvari se mijenjalo, ali nekako prirodni poredak stvari je bio da će Bayern, ili Barcelona ili Real Madrid, na kraju biti najbolja ekipa.

Međutim, prošle godine sve se promijenilo.

Madrid, koji je tri puta branio titulu prvaka, ispao je od Ajaxa  u osmini finala, Liverpool je izbacio Bayern u istoj rundi, a onda i Barcelonu u polufinalu. Liverpoolovo izbacivanje Barcelone značilo je da će Ligu prvaka osvojiti neko izvan trijumvirata Barcelona – Real – Bayern. A što se finala tiče, u kojem je protiv Liverpoola igrao Tottenham, bilo je prvo od 2008. da se nijedna od ove tri ekipe nije našla tu.

Nakon što su osvojili Ligu prvaka, Liverpool se vratio u engleski Premiership, gdje se Manchester City etablirao kao najbolja, a vjerovatno i najkonzistentnija ekipa. I onda nam se postavlja pitanje, koliko to ekipa zaista ima šansu osvojiti Ligu prvaka ove godine?!

Velika trojka je vjerovatno mrtva. Liverpool i Manchester City sada imaju priliku stvoriti 'veliku dvojku'. Da li je konačno došao red da Manchester City svoju englesku dominaciju kruniše i Ligom prvaka? Hoće li Messi podići svoj peti trofej, ili će Liverpool odbraniti titulu?! A možda i ove godine Juventus može tražiti svoju šansu, s obzirom da se posljednjih nekoliko godina 'vrte tu negdje'.

Gledajući neke statističke podatke, sve drugo bi moglo biti iznenađenje.

Koliko je zapravo dobar Manchester City, to je zaista teško reći. S jedne strane, dvije godine zaredom su u ligi osvojili najveći broj bodova u historiji, ali su obje godine iz Lige prvaka ispali u četvrtfinalu. I to, oba puta od ekipa iz Premiershipa.

Prema podacima s internetske stranice Sports Odds History, koja seže do 2010., jedini timovi koji su u ovom trenutku bili veći favoriti za osvajanje Lige prvaka bile su: Barcelona Pepa Guardiole, Barcelona Tita Vilanove, koja je u La Ligi imala 100 bodova i ekipa Luisa Enriquea s Messijem, Suarezom i Neymarom. Cityjeve trenutne šanse  su +320, što je vjerovatnost od oko 24%.

Drugima riječima, ljudi koji imaju stvarni novac, trenutno u City vjeruju kao u najbolje timove u modernom dobu fudbala.

Ako je Guardiola City pretvorio u novu Barcelonu, onda su Liverpool i Barcelona, hm, novi Real Madrid i Bayern. Prema istim podacima iz Sports Odds History, kolektivne šanse za ovogodišnju trojku (City, Liverpool i Barcelona) otprilike su iste kao za trijumvirat Barca – Bayern – Real.

Ipak, ako bismo gledali po nastupima u nekoliko kola La Lige, Barcelonino mjesto u top tri, itekako ovisi o Leu Messiju. On nije igrao nijednu utakmicu od početka sezone, a Barcelona je izgubila od Athletic Bilbaa, dok su sa Osasunom odigrali neriješeno. Dakle, koliko god Barca imala novih, ili dobrih igrača, ta ekipa i dalje najviše zavisi od Messija.

Što se tiče Liverpoola, njihov uspjeh se čini manje krhkim. Od početka 2018. Liverpool je postizao 2.33 gola i to ih stavlja na peto mjesto te liste. City koji je treći na toj listi, postizao je 2.60 po utakmici. Liverpool je po utakmici primao 0.67 golova, a City 0.70.

Putevi do trofeja za Barcelonu, Manchester City i Liverpool su poprilično jasni. Za City: nastavite igrati kao i prethodnih godina (i nastojte da ne promašite penal). Za Barcelonu: Držite Messija zdravim i pokušajte ne dopustiti historijske kapitulacije, već treću godinu zaredom. A Liverpool: Učinite upravo ono što ste radili i prošle godine.

Za sve druge timove, stvari su ipak malo složenije.

Bayern, Real, Atletico Madrid, Juventus, PSG, svi oni imaju lošije šanse za osvajanje Lige prvaka nego je to bio slučaj prošle godine u ovom trenutku. Bayern, koji iza Cityja ima najbolju gol razliku od početka 2018., izgleda kao najviše raspoložen da nekako parira velikoj trojki.

Real je u drugom mandatu Zinedinea Zidanea poprilično nepredvidiv, no možda još uvijek postoji tzv. 'magija Lige prvaka'. Što se tiče Atletica, Simeone je pokazao da zaista ima taktiku protiv velikih timova. Juventus ima roster, koji bi itekako mogao parirati, a onda, pa imaju i Cristiana Ronalda. PSG možda ima i najtalentovaniji roster, no to im vrlo vjerovatno ne znači ništa, ako pogledamo stanje u i oko kluba.

Svakako, svaki od ovih timova može osvojiti Ligu prvaka, ali vjerovatno niko od njih neće to učiniti. Nego će to biti City, Liverpool ili Barcelona. Što naravno ne znači da će sva tri kluba dogurati do kraja, zapravo postoji velika mogućnost da jedan poklekne u knock out fazi, jer to je jednostavno priroda igranja u dvije utakmice.

Pa, neka igre počnu.

 

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.