19.11.2019. 17:53
2
Srušena tri objekta na Hladivodama u okviru ''Saraya Resort'': Inspektori nisu vidjeli da se prave objekti, nisu obustavili radove, niti kaznili investitore, zato su sankcionisani!
Zbog nelegalne gradnje stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" na Hladivodama bez prethodno pribavljenih građevinskih dozvola, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić prošlog je mjeseca naredio hitne mjere koje uključuju zatvaranje gradilišta i sankcionisanje odgovornih inspektora.

Utvrđeno je da je investitor Caphy International d.o.o. od nadležne Službe za urbanizam 2017. godine dobio odobrenje za dva ogledna objekta, te 2018. godine odobrenje za sanaciju klizišta na ovom lokalitetu, što je bio preduslov za sve radove predviđene Odlukom o provođenju Urbanističkog projekta "Hladivode".

Nakon toga, investitor je počeo izgradnju objekata iako je nadležna Služba za urbanizam na njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odgovorila da je potrebna upotpuna dokumentacije, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Od investitora Caphy International d.o.o. traženo je da izrade glavni projekat prema odobrenom idejnom rješenju na osnovu kojeg su im izdate lokacijske informacije. Također, tražen je izvještaj o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla za mikrolokacije na kojima se traži odobrenje za građenje, jer taj izvještaj treba biti ugrađen u fazu konstrukcije i obavezan je prema Odluci o Urbanističkom projektu Hladivode. S obzirom da je investitor promijenio projektno rješenje za sanitarno-fekalnu odvodnju, tražene su im i odgovarajuće saglasnosti ViK-a.

I pored činjenice da nisu izvršili upotpunu dokumentacije i nije im izdato odobrenje za gradnju, investitor je početkom ove godine pristupio izgradnji objekata kojih je trenutno na lokaciji 27, od čega je deset objekata već "ukrovljeno".

Investitor ne negira da su objekti građeni bez odobrenja, međutim navodi da su radili u skladu sa Preporukom za sanaciju klizišta koja ne obuhvata samo izradu drenažnih rebara već i gradnju objekata.

Načelnik Hadžibajrić naredio je da se odmah obustavi gradnja nelegalnih objekata i na mjesto bespravne gradnje uputio urbanističko-građevinske inspektore, koji su na njegov nalog zatvorili gradilište, a izvođaču i investitoru je naloženo da sve građevinske mašine, opremu i radnike povuče sa gradilišta.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, nedopustiv je propust inspektora i činjenica da nisu radili svoj posao.

"Više puta sam govorio da je potrebno mijenjati Zakon o državnoj službi jer samo tako možemo spriječiti ovakvo ponašanje uposlenih u državnim institucijama. Spreman sam da idemo do kraja jer urbanističko-građevinski inspektori Općine Stari Grad nisu spriječili nelegalnu gradnju na samom početku. Želim rastjerati neradnike u državnoj administraciji", poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da je ovo pokazatelj nemarnog odnosa državnih službenika.

"Želim ukazati na nemaran odnos državnih službenika kad je u pitanju obavljanje poslova i zadataka koji su im povjereni, te ne samo njih sankcionisati, već i skrenuti pažnju na sve nedorečenosti Zakona o državnim službenicima i namještenicima i na njihovo lagodno ponašanje u obavljanju zadatih im poslova i zadataka, ne mareći za interese institucija i države od kojih primaju platu", kazao je Hadžibajrić.

Zbog činjenice da su dozvolili nelegalnu gradnju na Hladivodama i grubo prekršili pravila službe nepostupajući u skladu sa zakonom i ovlaštenjima koja imaju urbanističko-građevinski inspektori, Hadžibajrić je oštro, finansijski, sankcionisao urbanističko-građevinske inspektore i rukovodioca Službe za inspekcijske poslove Općine Stari Grad. Inspektori, koji imaju ovlaštenje za djelovanje tokom 24 sata dnevno, nisu vidjeli da se prave objekti, nisu obustavili radove, niti kaznili investitora i zatvorili gradilište, zbog čega su sankcionisani.

Sve se to dešavalo proteklog mjeseca, a sada je počelo i rušenje bespravno sagrađenih objekata na Hladivodama!

Uklanjanje objekata izvršio je investitor Caphy International d.o.o, a na osnovu rješenja kojim mu je Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležne Službe za inspekcijske poslove naredila rušenje bespravno sagrađenih objekata.

Srušena su tri bespravno sagrađena objekta na Hladivodama, u okviru stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort".

''Međutim, investitor je propustio da postupi po rješenju o rušenju objekata u predviđenom roku, a izvođač i odgovorno pravno lice krivi su za izvođenje radova bespravne gradnje zbog čega su pokrenute i sankcione mjere. Investitoru i izvođaču radova na izgradnji stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" – Caphy International d.o.o., kao i odgovornom pravnom licu, izdati su prekršajni nalozi. Prekršajne naloge izdala je nadležna općinska Služba za inspekcijske poslove u ukupnom iznosu od 91.500 KM'', navodi se u saopćenju.

Ranije je, navode iz Općine, utvrđeno da je investitor stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" od općinske Službe za urbanizam 2017. godine dobio odobrenje za gradnju dva ogledna objekta, te 2018. godine odobrenje za sanaciju klizišta na ovom lokalitetu, što je bio preduslov za sve radove predviđene Odlukom o provođenju Urbanističkog projekta "Hladivode".

''Nakon toga, investitor je počeo izgradnju objekata, iako je nadležna Služba za urbanizam na njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odgovorila da je potrebna upotpuna dokumentacije'' navode iz Općine Stari Grad.

 

(Amila Alijagić)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.