15.5.2016. 9:00
0
"Nakon 40 godina braka i nasilja u porodici, odlučila je da započne novi život"
Sigurna kuća na području Kantona Sarajeva egzistira od 2000. godine u okviru nevladine organizacije Fondacija lokalne demokratije. Ova Sigurna kuća ujedno predstavlja i jedinu sigurnu kuću na području Kantona Sarajeva. A inače u Bosni i Hercegovini postoji 8 sigurnih kuća, koje su takođe sve u okviru nevladinih organizacija, od kojih se 5 nalazi na području FBiH, a preostale 3 na području RS.

"Sigurna kuća predstavlja privremeni oblik zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja koji je njima zagarantovan kroz Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Za žrtve nasilja ova kuća predstavlja utočište, dom, sigurnost, zaštitu, jer najčešće dolaze nakon dugotrajne izloženosti nasilju, kada je njihov život ili život njihove djece ugrožen i kada je praktično došlo do kraja priče te porodice", pojasnila je Mubera Hodžić Lemeš za Source.ba.

Takođe, Sigurna kuća predstavlja psihosocijalnu terapijsku kuću u kojoj se provodi kompletan tretman, u cilju detraumatizacije, podizanja samopoštovanja i samopouzdanja, prerade traumatskih iskustava, jačanje kapaciteta ličnosti, što rezultira da osoba preuzme kontrolu nad svojim životom i nikada ne postane žrtva ponovo.

Prema statističkim podacima sa kojima raspolaže Fondacija lokalne demokratije, tokom 16 godina postojanja Sigurne kuće, preko 60% žrtava se vraća u porodicu, počiniocu nasilja.

"Sigurna kuća žrtvama nudi kompletan program koji podrazumijeva individualni rad, grupni terapijski tretman, edukativnu, radno - okupacionu, suportivnu terapiju, od strane stručnjaka različitih profila", izjavila je Lemeš za Source.ba.

Pozitivan primjer uspjeha Sigurne kuće govori primjer žene koja je imala 60 godina, i bila je u braku 40 godina. Nakon 40 godina braka je prijavila nasilje, koje je sa godinama mijenjalo oblik nasilja. Kada je žena bila dovoljno osnažena, nakon odlaska iz Sigurne kuće, bila je u mogućnosti da započne novi život. Ovaj primjer pokazuje da nikada nije kasno i da ima nade, da se započne novi život i da svaka osoba ima pravo da živi život bez nasilja.

Ako osoba zaista želi napraviti promjenu, saradnjom institucija, sistem u našoj zemlji može pomoći da zaustavi nasilje u porodici.



Novinarka: Anesa Agović
Snimatelj i montaža: Ramiz Uzunović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.