28.12.2019. 20:11
0
Analitičari uvjereni: 2020. će biti godina električnih automobila
Posljednjih nekoliko godina vlada velika ekspanzija električnih automobila, ali oni još uvek čine tek "statističku grešku" kada je u pitanju ukupna prodaja.

Tokom 2019, EV su činili 3,4% prodaje vozila, ali analitičari očekuju da 2020. bude godina električnih automobila sa porastom prodaje na 5,5%.

Kako prenosi Gardijan, stručnjaci procjenjuju da će kupci u Evropi sljedeće godine imati izbor od čak 175 električnih modela, za razliku od trenutnih oko 100.

Zbog toga se procjenjuje da će prodaja da "skoči" sa 319.000 jedinica iz ove na oko 540.000 u sljedećoj godini.

Taj broj će u narednim godinama nastaviti da raste, pa se do 2025. očekuje više od 330 različitih EV modela na Starom kontinentu.

Paralelno s tim, očekuje se da sredinom naredne decenije prodaja EV čini petinu ukupne prodaje automobila u Evropi.

Porastu prodaje EV će prije svega doprinijeti nova, oštra ekološka pravila u Evropskoj uniji koja će drastično da kažnjava proizvođače automobila za prelazak granice od prosječne emisije ugljen-dioksida od 95 g po kilometru.

Za svaki gram preko tog limita proizvođači će da plaćaju 95 evra za svaki prodati automobil.

Što se tiče konkretnih modela, evropsko tržište će prije svega obogatiti prvi Volkswagen ID.3, potom Opel Corsa-e i td, prenosi b92.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.