6.2.2020. 18:09
0
Američka agencija odobrila saobraćanje za vozilo bez vozača
Prvi put je agencija za sigurnost na cestama američke vlade odobrila zahtjev jedne kompanije da pusti u promet vozilo koje se samo pokreće i koje ne zadovoljava savezne sigurnosne standarde za automobile i kamione kojima upravljaju ljudi.

Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) dala je privremeno odobrenje robotičkoj kompaniji Nuro iz Silicijske doline da upravlja autonomnim vozilom male brzine, bez retrovizora i ostalih sigurnosnih elemenata koji se zahtijevaju za vozila kojima upravljaju ljudi. Također nisu među ostalim sigurnosnim elementima brisači, volan ili kočnice.  

Vozilom može upravljati čovjek na daljinsko upravljanje.

U decembru je Nuro objavio planove da koristi shuttle vozilo male brzine nazvano „R2“ u partnerstvu s Walmartom radi isporuke roba kupcima u prodavnicama u Houstonu.  Planirano je da taj servis bude pokrenut početkom ove godine i koristio bi shuttle vozila kao i automatizirane hibridne automobile Toyota Prius.

Mali automobil Nuro nema prostor za vozača, sudeći po agenciji. Vozilo će biti korišteno za isporuke roba restoranima, prodavnicama i ostalim uslužnim djelatnostima.

Na osnovu privremenog odoberenja, Nuro će morati podnositi sigurnosne izvještaje agenciji u realnom vremenu. Nuro će također morati održavati redovne sastanke s agencijom i kontaktirati zajednice koje obilazi.

-  NHTSA je predana saradnji s industrijom i ključnim akterima kako bi stvorila prostor za inovacije, istovremeno dajući prioritet sigurnosti - navodi agencija u saopćenju objavljenom u četvrtak.      

- Agencija će također koristiti svoje zakonske ovlasti ukoliko nađe bilo kakav dokaz nerezonskog rizika po sigurnost - dodaje se u saopćenju, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.