8.12.2015. 19:51
0
Stoltenberg izrazio nadu da će na Samitu 2016 BiH biti trasiran put ka članstvu u NATO
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Tokom sastanka, dvojica čelnika su razgovarali o jačanju saradnje u oblasti odbrane, provođenju reformi kao i o zajedničkim sigurnosnim izazovima.

Čović je istakao da dvadeset godina poslije Dejtona u Bosni i Hercegovini postoje jasni pokazatelji nastojanja da se intenziviraju reforme u svim sferama, što uključuje i ispunjenje Talinskog uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

"Saradnja OS BiH s NATO-om je intenzivna i pokazuje značajan napredak, koji je potvrđen uspješnim i kontinuiranim učestvovanjem u NATO operacijama, čime OS BiH daju doprinos uspostavi mira u svijetu", navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Čović je također, kao dodatni podsticaj, naveo i posljednje zaključke Predsjedništva BiH, koji nedvojbeno potvrđuju opredijeljenost BiH da potpuno ispuni sve uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg je zahvalio predsjedavajućem Čoviću za sve što Bosna i Hercegovina, i njene Oružane snage, čine na planu učestvovanja u brojnim aktivnostima i programima NATO-a.

"Pozdravio je i podržao pozitivne pomake Bosne i Hercegovine istaknute na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza, održanog u Briselu, na ispunjenju svih preduslova za MAP, te izrazio nadu da će se na NATO samitu, koji će biti održan u julu 2016. godine, Bosni i Hercegovini trasirati put za dalje korake ka punopravnom članstvu u NATO savezu", navodi se u saopćenju.

Čović je zahvalio za dosadašnju podršku i prijateljske riječi, te istakao da će BiH i dalje nastaviti unapređivati svoje institucije i svoju efikasnost, u smislu izgradnje kredibilne članice za priključenje evropskim i evroatlantskim integracionim procesima.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.