1.4.2016. 14:08
0
SDA pozvao OHR da donese odluku o rotaciji gradonačelnika Mostara
Stranka demokratske akcije nije nikada, niti će dijeliti Grad Mostar - izjavio je u petak u Mostaru predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDA Salem Marić, koji je pozvao OHR da hitno donese odluku o rotaciji gradonačelnika Mostara po načelu Predsjedništva BiH.

 - OHR treba hitno donijeti odluku o rotaciji gradonačelnika u Gradu Mostaru po uzoru na Predsjedništvo BiH, čime bi se nakon osam mjeseci, po načelu rotacije, mijenjali gradonačelnici iz reda konstitutivnih naroda, s time da bi prvi mandat pripao gradonačelniku iz srpskog ili bošnjačkog naroda i to iz starog saziva Gradskog vijeća - kazao je Marić, naglasivši kako dogovor s HDZ-om BiH u vezi s Mostarom nije postignut i očito da to neće biti uskoro. 

 Osim toga, Marić je pozvao OHR da nametne ili zatraži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da kod donošenja odluke o raspisivanju lokalnih izbora 2016. raspiše izbore i za grad Mostar, a po njegovom mišljenju jedini mogući izbori, odnosno njihovo održavanje je po starom Statutu i starom izbornog zakonu.  

 Svoj prijedlog rješenja o budućem uređenju Grada, koji obuhvaća jedinstven Mostar, jedan statut, jedan proračun, jednu gradsku administraciju, jedan prostorni plan i jedinstvena gradska poduzeća, osim HDZ-u BiH, SDA nudi i ostalim strankama te ih poziva da se okupe oko tog prijedloga.

 Isto tako, Marić je podcrtao kako SDA o budućem uređenju grada ne želi razgovarati s HNS-om BiH, već s političkim strankama koje imaju legalitet i legitimitet u Parlamentu BiH.

 Marić je odbacio tvrdnje i kako je kazao "medijsku harangu"  kojom se želi GO SDA nametnuti teza podjele Grada, naglasivši kako odgovorno tvrdi da taj odbor SDA nije, niti će ikada biti za podjelu Grada.    

 - Uvijek smo bili, zalagali se i borili, a i borit ćemo se za jedinstven grad Mostara uređen po mjeri svih građana Mostara - kazao je predsjednik mostarskog GO SDA.

 Ponovio je kako je njegova stranka o budućem uređenju Mostara do sada razgovarala jedno s HDZ-om BiH s kojim nije postignut dogovor, ali da su se oko nekih pitanja ipak bili usuglasili.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.