4.8.2016. 16:26
0
Naštiman konkurs u FUP-u, radile rodbinske i prijateljske veze
Osam mjeseci trajala je konkursna procedura za prijem 25 policijskih službenika u Federalnu upravu policije, ali je sam izbor kandidata pratio niz neregularnosti, zbog čega je protiv predsjednika i članova Komisije za izbor policijskih službenika podnesena krivična prijava, piše bh. novinska agencija Patria. Prijava je proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu KS, Federalnom tužilaštvu, Vladi FBiH, OHR-u, OSCE-u i CCI-ju.

Prema krivičnoj prijavi, članovi Komisije terete se za krivična djela povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, nesavjestan rad u službi te je prekršen Zakon o sukobu interesa FBiH u smislu nespojivosti funkcija. Predsjednik Komisije je Vahidin Munjić, a članovi Zijad Hodžić, Mirko Kuprešaković, Rijada Halilović i Hajradin Mekić.

Na zvaničnoj stranici FUP-a 14. jula objavljena je konačna lista sa 25 imena koje je odobrio kompromitirani direktor Dragan Lukač po prijedlogu Komisije. Inače, od ukupnog broja prijavljenih kandidata kojih je bilo oko 1.000 njih 62 uspješno su prošli testiranje.

Kako navode dobro upućeni izvori, veliki broj kandidata dobio je unaprijed pitanja testa općeg znanja i temu eseja te su na osnovu toga dobili maksimalan broj bodova zbog čega su bili u prednosti nad drugim kandidatima. Problem je nastao na rezultatima fizičke spremnosti gdje su pojedini kandidati podbacili te su njihovi bodovi „štimani“ na osnovu testova i eseja.

Ono što je još poraznije jeste što je veliki broj kandidata bio povezan sa člaovima Komisije bilo rodbinskim ili prijateljskim vezama ali i sa uposlenicima FUP-a i FMUP-a. Tako je prva kandidatkinja sa liste Lejla Ušanović kćerka policajca iz Specijalne jedinice, dok trećoj sa liste Adni Frašto majka radi u Specijalnoj jedinici. Četvrta sa liste Šejla Harbinja je rodica Ćamila Harbinje iz Specijalne jedinice MUP KS. Roditelji devetog kandidata sa liste Alena Buće zaposleni su u FMUP-u. Kenan Huskić koji je 14. na listi sin je direktora jedne škole u Sarajevu koji je kadar SDA. Aldin Kolar 17. na listi na testiranja je dolazio pod pratnjom uniformisane policije MUP-a KS. Kandidat broj 18 Emir Ćutuk sin je specijalca FMUP-a Nijaza Ćutuka inače dobrog prijatelja predsjednika Komisije Vahidina Munjića.

Spisak primljenih 25 kandidata

Lejla Ušanović, Emir Velić, Adna Frašto, Šejla Harbinja, Mirnes Mesić, Amira Karačić, Miroslav Križanović, Nedžad Mujan, Alen Buća, Ajlina Jaganjac, Danijel Čalaga, Senad Efendić, Kenan Lilić, Kenan Huskić, Živko Ištvanić, Emin Dedić, Aldin Kolar, Emir Ćutuk, Ajdin Tahirbegović, Dejan Prorok, Vedran Milošević, Velibor Čvoro, Bojan Rac, Saša Stakić i Darko Polunić.

Pet Bošnjaka zamijenjeno Srbima i Hrvatima

Prva lista sa imenima i bodovima 62 kandidata objavljena je 9. juna 2016. na stranici FUP-a gdje je poredak šest imena od 20. do 25. pozicije drugačiji u odnosu na spisak koji je došao pred Lukača. Naime, prema prvobitnoj listi od broja 20. do 25. bila su imena Rijad Dedejić, Velibor Čvoro, Admir Abdurahmanović, Belma Kabur, Berin Balijagić i Damir Mehmedspahić.






Lista objavljena 9. juna 2016. godine

Nakon intervencija, od 20. do 25. mjesta nalaze se sljedeći kandidati: Dejan Prorok (bio 51. na listi sa 50,4 boda), Vedran Milošević (brat inspektora FMUP-a Gorana Miloševića, bio na 47. mjestu sa 50,8 poena), Bojan Rac (bio na 50. mjestu sa 50,4 boda), Saša Stakić bio na 34. mjestu sa 52 boda. On je sin Duška Stakića bivšeg Lukačevog kolege koji je tokom rata bio u Srbiji), i Darko Polunić (bio na 54. mjestu sa 50 bodova). Ono što je još interesantno da je pet kandidata s prve liste bilo iz reda bošnjačkog naroda, a njihova mjesta su na konačnoj listi od 14. jula zauzela tri kandidata iz reda srpskog naroda i dva iz reda hrvatskog.  



Nova imena 14. jula 2016.

Iako su kandidati imali pravo žalbe Policijskom odboru, većina njih to nije uradila jer od tri člana dva su iz Komisije Mirko Kuprešaković i Rijada Halilović. Treći član je Fahrudin Bećirević koji je šef kabineta direktora FUP-a.

Podnosilac krivične prijave pita se može li iko zaustaviti kriminal u ovoj policijskoj agenciji koji traje već godinama.


(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.