27.9.2016. 16:19
0
Šef britanske diplomatije Boris Johnson u Ankari: Siriju što prije osloboditi Assadovog režima
FOTO: Anadolu Agency
Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je da se cijeli svijet i tokom kongresa terorističke organizacije PYD u Briselu mogao uvjeriti kako se radi o sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK i da nema nikakve razlike između PKK-a, PYD-a i YPG-a, a na šta je Turska od početka ukazivala, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas u Ankari primio britanskog kolegu Borisa Johnsona, koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj, a nakon bilateralnog sastanka šefovi diplomacija dvije zemlje održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Cavusoglu se tom prilikom zahvalio Johnsonu, britanskoj premijerku Theresi May i Velikoj Britaniji na iskazanoj podršci i jasnoj osudi pokušaja vojnog udara 15. jula u Turskoj. Podsjetio je da ga je njegov britanski kolega Johnson neposredno nakon pokušaja puča nazvao telefonom i uputio poruku podrške Turskoj.

Ističući da su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i britanska premijerka May na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku održali veoma konstruktivan sastanak, Cavusoglu je najavio da će Turska i Velika Britanija intenzivnije raditi na dodatnom poboljšanju bilateralnih odnosa u budućnosti.

“Naravno da smo tužni što Velika Britanija, koja podržava Tursku, napušta Evropsku uniju. Međutim, to je volja naroda te zemlje i to svi moraju poštovati. Izlazak Velike Britanije iz Unije ne znači odvajanje te zemlje od Evrope, već se može posmatrati i kao prilika za nove dimenzije odnosa između Turske i Velike Britanije“, kazao je Cavusoglu.

Intenziviranje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene bila je jedna od tema razgovora dvojice ministara, a Cavusoglu je kazao da su obje strane pokazale odlučnost da nastave trend poboljšanja tih odnosa koji bilježe pozitivne korake sedam godina zaredom.

Saglasnost je postignuta i o neophodnosti povećanja zajednikih investicija, a turski premijer Binali Yildirim uputio je poziv britanskoj koleginici May da dođe u zvaničnu posjetu Turskoj, a moguća posjeta turskog predsjednika Erdogana Velikoj Britaniji već je predmet razgovora.

- Cavusoglu: Sirija se što prije mora spasiti od Assadovog režima -

Cavusoglu i Johnson danas su razgovarali i o važnim regionalnim pitanjima sa akcentom na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji.

“Zajednički nam je cilj da očistimo Siriju i Irak od terorističkih elemenata ISIS-a. Turska i Velika Britanija u potpunosti dijele stav o neophodnosti uspostave prekida sukoba i stabilizacije situacije u Siriji. Mi smo ustvari dvije zemlje koje ponajbolje čitaju situaciju i rizike u regiji“, kazao je Cavusoglu.

Ukazujući na stravične zločine u Halepu, Cavusoglu je kazao da snage sirijskog režima i njegovi saveznici krše dogovoreno primirje i ubijaju nevine ljude u tom gradu.

“Uprkos dogovorenom primirju, zli režim Bashara al-Assada danas nastavlja bombardirati i razornim klor i barel bombama ubijati civile. Naš stav i o tom režimu je jednak sa stavom Velike Britanije, a to je da Siriju treba što prije spasiti od tog režima i zla“, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši kako Turska vodi uporednu borbu i protiv terorističke organizacije PKK, Cavusoglu je kazao da je Turska zadovoljna podrškom i stavom Velike Britanije prema borbi protiv struktura tog terorističkog pokreta.

“Evropa mora promijeniti percepciju i shvatiti da PKK ne predstavlja Kurde. PYD i YPG su ogranci PKK-a u Siriji i Iraku i ni oni ne predstavljaju Kurde u tim zemljama. Kada to shvatite, jasno ćete vidjeti razliku između tih terorističkih organizacija i Kurda. I ovom prilikom osuđujem zemlje EU-a, na čelu sa Belgijom, koje koje odobravaju aktivnosti terorista YPG-PKK“, poručio je Cavusoglu.

 Ističući kako su PKK, PYD i YPG jedna teroristička organizacija koja djeluje u dvije zemlje, Turskoj i Siriji, Cavusoglu je kazao da se javnost u to da među njima nema nikakve razlike mogla uvjeriti i nedavno u Briselu u kojem je održan kongres YPG-a.

“Mogli su to vidjeti svi koji su to htjeli, a mi ćemo to nastaviti govoriti onima koji ne žele da to vide. Svi smo vidjeli da su taj kongres zajedno organizirali i da su istaknuti posteri Ocalana, vođe te terorističke organizacije“, kazao je Cavusoglu.

Na upit novinara da komentira moguće učešće YPG-a u borbama protiv ISIS-a u sirijskom Munbuchu, Cavusoglu je kazao kako je Turska jasno kazala da je taj prijedlog SAD-a pogrešan, ali da je pod jednim uvjetom pristala na to da grupa pruža logističku podršku i odmah nakon okončanja operacije da se povuče na drugu stranu rijeke Eufrat.

- Johnson: Dijelimo stav Turske o borbi protiv ISIS-a i PKK-a -

Šef britanske diplomacije Johnson ponovio je podršku Velike Britanije Turskoj i njenim institucijama u borbi protiv terorističke organizacije FETO koja je 15. jula pokušala izvesti državni udar.

“Julski pokušaj udara u Turskoj je bio u potpunosti divljački, nedemokratski i zlonamjeran. Najbolji odgovor na to je bilo gušenje tog pokušaja. Sada i mi u našoj zemlji moramo sa velikom ozbiljnošću gledati na znakove te strukture koja se naziva Fetullahovom organizacijom“, kazao je Johnson.

Osvrnuvši se na stradanja civila u Halepu, Johnson je kazao kako je najvećim dijelom za te zločine odgovoran Assadov režim i njegovi Saveznici Rusija i Iran.

“Tokom posjete kampovima u Gaziantepu sam vidio hrabre napore turske vlade u borbi protiv izbjegličke krize. Trenutno je tri miliona ljudi iz Sirije zbrinuto u Turskoj koja mnogo ulaže u kampove za te ljude. Ponosan sam da mogu reći da i Velika Britanija ne kasni u podršci u toj borbi“, kazao je Johnson.

Podsjetio je da Velika Britanija dijeli stav Turske o neophodnosti odlučne borbe i neutralizacije terorističkih organizacija ISIS i PKK.

Zvaničnu posjetu Ankari šef britanske diplomacije započeo je jutrošnjom posjetom Anitkabiru, mauzoleju osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom ga je primio i turski premijer Binali Yildirim.

Britanska delegacija, sa Johnsonom na čelu, posjetila je i zgradu Velike narodne skupštine Turske, koja je bila meta napada pučista tokom neuspjelog pokušaja državnog udara kojeg je u toj zemlji 15. jula izvela teroristička organizacija FETO.

Johnsona je u Ankari u Predsjedničkoj palati primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prije dolaska u Ankaru, Johnson je posjetio i sirijske izbjeglice u Gaziantepu, a u Istanbulu se sastao sa turskim ministrom za EU Omerom Celikom.


(Anadolu Agency)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.