8.11.2016. 12:34
0
Mektić i Cazeneuve: Sigurnosni izazov ilegalna trgovina oružjem i ljudima
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Republici Francuskoj gdje se danas sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom.

Glavne teme sastaka su bile globalne sigurnosne prijetnje i unaprijeđenje saradnje u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Ministri Mektić i Cazeneuve su razmotrili mjere koje se poduzimaju u prevenciji radikalizacije te je zaključeno da je neophodno nastaviti razmjenu informacija i iskustava u ovoj oblasti.                              

Ukazano je da značajan sigurnosni izazov za policije dvije države predstavlja ilegalna trgovina oružjem i trgovine ljudima. Dosadašnja saradnja BiH i Francuske kroz zajedničke istražne timove, ocijenjena je veoma uspješnom jer je rezultirala presjecanjem lanaca trgovine i hapšenjem više članova kriminalnih grupa u BiH i Francuskoj.

Zaključeno je da bi za nastavak uspješne saradnje veoma korisno bilo i uspostavljanje policijskog atašea u ambasadi BiH u Parizu.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH posjetila je i Operativni štab za prevenciju terorizma (EMOPT) te Jedinicu za koordinaciju borbe protiv terorizma (UCLAT), saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.