29.6.2017. 17:33
0
"Taj plan Slobodana Miloševića praktično je predviđao nestanak Republike Srpske"
Odbrana Franka Simatovića Frenkija sugerisala je da Slobodan Milošević nije mogao biti čelnik srpskog zločinačkog udruženja u BiH i Hrvatskoj jer je prihvatao međunarodne mirovne planove.

Svjedok optužbe John Wilson rekao je da je Milošević “obezbijedio” da Srbi u Kninskoj krajini prihvate “Vanceov mirovni plan”. Wilson, bivši vojni zvaničnik Ujedinjenih nacija, potvrdio je i da je, s proljeća 1993. godine, Milošević zagovarao “Vance-Owenov mirovni plan”, koji je vođstvo Republike Srpske odbilo.

Kao tačnu, prihvatio je i sugestiju Simatovićevog branioca Vladimira Petrovića da nijedan od tih planova nije predviđao promjenu granica Hrvatske i BiH.

Na sugestiju Simatovićevog branioca, Wilson je potvrdio da je Milošević podržao “Vanceov plan”, iako je znao da on isključuje promjenu granica Hrvatske i predviđa “političko rješenje za Srbe”.

Svjedok se složio s braniocem i da je Milošević pokušao primorati vlasti Republike Srpske da, u proljeće 1993. godine, prihvate “Vance-Owenov mirovni plan”, iako je to značilo da Srbi vrate trećinu osvojene teritorije.

- Taj plan praktično je predviđao nestanak Republike Srpske - sugerisao je Simatovićev advokat i dodao da su vlasti u Beogradu ukinule svu pomoć, osim humanitarne, nakon što su bosanski Srbi odbili prihvatiti sporazum.

Po optužnici protiv Jovice Stanišića, tadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, Milošević je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo nasilno i trajno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Taj Miloševićev poduhvat, po optužnici, provodili su Stanišić i Simatović preko SDB-a Srbije.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala, poslije prvog suđenja, oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo, poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Simatovićeva odbrana osporavala je Wilsonovu izjavu o etničkom čišćenju u BiH, s proljeća 1992. godine, tvrdnjom da su izvor za nju bili pristrasni mediji.

Wilson je odgovorio da izveštaje iz lokalnih i međunarodnih medija nije uzimao zdravo za gotovo, već ih je ukrštao s informacijama od osoblja Evropske unije, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

Advokat Petrović pozvao se na Wilsonovu izjavu da je etničko čišćenje pomjerilo oko pola miliona ljudi i da je to saznao iz medija kao “primarnog izvora”.

- Može li se ozbiljno zaključivati na osnovu izvještaja medija koji su bili ekstremno ostrašćeni i subjektivni? - pitao je Simatovićev zastupnik.

- Ne, ali mi smo uobičajeno iz više izvora verifikovali činjenice prije nego što smo ih koristili. Nismo bili potpuno zavisni od medija - odgovorio je Wilson.

Odbrana će u utorak, 4. jula, okončati unakrsno ispitivanje svjedoka Wilsona, javlja BIRN-Justice Report.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.