29.11.2017. 13:05
6
"Tokom agresije Hrvatske i HVO-a na BiH, Dragan Čović iznajmljivao radnu snagu iz logora"
Patria
Patria
Haški tribunal u srijedu izriče konačnu presudu šestorici zvaničnika bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem, koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Osuđeni su za progon i druge zločine počinjene nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, u okviru zločinačkog poduhvata koji su tužioci nazvali stvaranjem “Velike Hrvatske”.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da očekuje da Jadranko Prlić i svih šest optuženih budu oslobođeni. „Oni su već platili jednu izuzetnu cijenu. Trinaest i po godina oni su već vezani za Haški tribunal, što opet vrlo jasno govori o složenosti Tribunala i političkom djelovanju unutar takve institucije“, rekao je Čović. 

Bh. publicista Faruk Šehić podsjetio je da je „Aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović „tokom agresije HV i HVO-a na BiH iznajmljivao 'radnu snagu' iz koncentracionih logora“.

"Aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović je tokom agresije HV i HVO-a na BiH iznajmljivao "radnu snagu" iz koncentracionih logora", napisao je Šehić na svom Twitter profilu.

Mediji su objavili dokument iz kojih se vidi da Čović, kao generalni direktor preduzeća Soko Mostar, u junu 1993. godine šalje zahtjev Josipu Praljku, tadašnjem zamjeniku upravitelja logora Heliodrom, da se "za potrebe Zrakoplovne industrije Soko Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova". 

Odobrenje za preuzimanje pritvorenika potpisao je već sljedećeg dana Stanko Božić, direktor Središnjeg vojno-istražnog zatvora Mostar. Kako je navedeno, "odlazak pritvorenika na rad van kruga zatvora u usmenom razgovoru sa ravnateljem Stanko Božićem odobrio je Berko Pušić".

Sve to se događalo u vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru. Na čelu Sokola Čović je ostao još nekoliko godina.

(Patria)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.