14.3.2018. 10:23
0
Rehabilitacija za oboljele od multiple skleroze u banji 'Gornja Trepča'
Općina Srebrenica pruža finansijsku pomoć Udruženju oboljelih od multipla skleroze regije Birač, a o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a ovi bolesnici već deset godina odlaze na rehabilitaciju u banju “Gornja Trepča” kod Čačka.

Predsjednik ovog udruženja Milan Stjepanović kaže da oboljeli od multiple skleroze imaju mogućnost da borave po 21 dan u banji gdje će tretmani privremeno zaustaviti širenje bolesti i olakšati tegobe, a boravak je omogućen i pratiocima oboljelih.

-Liječenje je omogućeno za sve oboljele bez obzira na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, a usluge banje koristi 300 oboljelih korisnika Fonda zdravstvenog osiguranja RS - istakao je Stjepanović.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač osnovano je 2001. godine i ima 101 člana od kojih je 40 iz regije Birač, a među njima je nekoliko novooboljelih.

Stjepanović kaže da 38 godina boluje od ove bolesti, koja je još velika nepoznanica u svijetu medicine i čiji uzrok nije poznat.

- Ljude napada u najkreativnijem životnom dobu, u periodu 35 - 45 životne starosti. Bolest je centralnog nervnog sistema, dijagnosticira se veoma brzo, a 139 je oblika bolesti multiple skleroze. Nisam upoznao osobu da ima iste dijagnoze kao moje, to je jako podmukla bolest i mnoge ljude dovodi do nepokretnosti - kaže Stjepanović.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.