19.10.2018. 19:18
1
Inspekcija na Medicinskom fakultetu: Fakultetu i Semri Čavaljugi naređeno da se uspostavi radno-pravni status dr. Gavrankapetanoviću
Prosvjetni kantonalni inspektori izvršili su inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu ove sedmice te su obavezali Fakultet i dekanesu Semru Čavaljuga da se uspostavi radno-pravni status prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Inspekcija je izvršila nadzor na okolnosti izvršenja rješenja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu od 7. septembra 2018. godine koji je poništio ranije rješenje dekanese o prekidu radnog odnosa prof. Gavrankapetanoviću. Dekanesa Čavaljuga tražila je načine kako što duže prolongirati izvršenje rješenja. Ona je uputila urgenciju rektoru UNSA Rifatu Škrijelju, UO i Senatu krajem septembra u kojoj traži instrukcije kako postupiti u slučaju prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Ranije je prosvjetna inspekcija izrekla 36.000 KM kazni Fakultetu i dekanesi zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

- Prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje će nakon analize izuzete dokumentacije preduzeti zakonom predviđene mjere – navedeno je u odgovoru iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Rektor Škrijelj krajem prošle sedmice je kazao za Patriju da je na sjednici Senata usmeno, a zatim i pismeno upozorio dekanesu Čavaljuga da vrati rad Medicinskog fakulteta u Sarajevu u zakonske okvire. Iako nije želio direktno odgovoriti na pitanje da li će smijeniti dekanesu, s obzirom na posljednja dešavanja i urušavanje Medicinskog fakulteta, to postaje sve izglednija opcija.   

Prof. Gavrankapetanović bio je prinuđen angažirati advokatski tim u zaštiti svojh prava, te je krajem avgusta Federalnom tužilaštvu podnio i krivičnu prijavu protiv dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga, članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu koji su glasali protiv povratka profesora Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet, rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta UNSA, Univerziteta u Sarajevu, te NN lica koja su iskorištavanjem političkog položaja u FBiH posredovala da prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli učiniti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti.

Prijava se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, protuzakonito posredovanje, povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, povreda prava iz radnog odnosa prema Krivičnom zakonu FBiH.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.