30.1.2019. 13:35
0
Članovi Predsjedništva BiH vraćaju se iz Brisela: EU isti cilj, stavovi o NATO-u drugačiji
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su danas u Briselu radni doručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Dodik je kazao nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom kako EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u. Dodik je rekao i da je bilo govora o formiranju vlasti, dodajući da je bez formiranja vlasti nemoguće osigurati neku novu dinamiku. On je istakao da su članovi Predsjedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi s NATO integracijom. 

"O tom pitanju trebamo diskutovati u BiH. Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uslovljen pitanjem MAP-a ili NATO-a" rekao je Dodik. 

Na pitanje da li je neko na sastanku spomenuo konstitutivnost naroda, Dodik je rekao da je filozofija Evrope usmjerena individualnim pravima, ali da je to vjerovatno nemoguće u BiH. 

"Mislim da svi to razumiju. Oni razumiju da imamo složenu strukturu. Neophodno je doći do reforme izbornog zakonodavstva i tu je jasan i stav EU", rekao je Dodik. 

On je rekao da je na sastanak došao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i da se članovi Predsjedništva BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog statusa. 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ima utisak kako postoji dobro raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa, ali da je potrebno odgovoriti na Upitnik, formirati vlast na nivou države i izmijeniti izborno zakonodavstvo. 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoji snažna opredijeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU. Kako kaže, danas je govorio o MAP-u i formiranju vlasti. 

"Za mene je značajna i regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Trebamo prakticirati da se primjenjuje međunarodno pravo ako nemamo dogovora. To preferiram i kada je riječ o granici s Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta", rekao je Džaferović. 




(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.