17.3.2019. 19:47
0
Pogledajte rutu kretanja teroriste Brentona Tarranta po Balkanu: U BiH ušao na graničnom prijelazu Zupci
Brenton Tarrant boravio je na Balkanu, potvrdile su zemlje u regionu, a prema njihovim izvještajima, on je krajem 2016. i početkom 2017. proputovao kroz Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdilo je jučer da je u toj zemlji boravio terorista sa Novog Zelanda, prenosi danas beogradski Blic.

Piše: Haris Ahbabović

- MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Hrvatske tokom decembra 2016. i januara 2017. godine - potvrdila je portparolka hrvatskog MUP-a Marina Mandić. Ona je navela da je ovaj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

Prema saznanjima medija u Bosni i Hercegovini, Brenton Tarrant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na graničnom prijelazu Zupci početkom januara 2017. godine. I podgorički mediji pišu da je u tom periodu boravio u njihovoj zemlji.

Još uvijek se ne zna koliko se vremena terorista sa Novog Zelanda zadržao na prostoru Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata.hr, Tarrant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Sudeći prema trenutno raspoložim informacijama, Tartant je prvo ušao u Hrvatsku krajem 2016. godine, potom je prešao u Srbiju, zatim u Crnu Goru, odakle je ušao u Bosnu i Hercegovinu. Na kraju je iz BiH ponovo ušao u Hrvatsku, gdje je i završio svoje "balkansko putovanje".

Ipak, Tarrant se prošle godine vratio na Balkan, kada je posjetio Bugarsku.

- On je letom iz Dubaija sletio 9. novembra prošle godine na aerodrom u Sofiji, a narednog dana je iznajmio automobil kojim je obišao Sofiju, Drjanovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Kazanlak, Bansko i Bačkovo. Za Bukurešt je otišao 15. novembra, a iz Rumunije je otišao u Mađarsku - rekao je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.