1.4.2019. 20:53
0
BH novinari uputili protest Bakiru Izetbegoviću zbog izjave da je "Ćesir napao kameru": Ovo je primjer političke bahatosti i gluposti!
Upravni odbor Udruženja BH novinara (BHN) upućuje javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog politički neodogovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal.

Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30. marta, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad. 

"Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospodina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.

U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“  novinara „kome istina nije sveta“.

Podsjećamo Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost,  umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu.

U tom kontekstu, UO BHN javno poziva Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda", navodi se u saopćenju BH novinara.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.