24.8.2019. 10:39
0
Kaljanac: U BiH porast nelegalne trgovine kulturno-istorijskim dobrima
Rukovodilac katedre za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Adnan Kaljanac izjavio je za Fenu da je u BiH u porastu nedozvoljena trgovina kulturno-istorijskim dobrima i artefaktima.

Povodom jučerašnjeg hapšenja dvojice muškaraca iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su se bavili time, Kaljanac je rekao da se u posljednjih nekoliko godina sve više ljudi bavi nelegalnim iskopavanjima ostataka kulturne baštine i arheoloških nalaza, te njihovom prodajom.

- U naučnim radovima koji su objavljeni u posljednjih par godina ima veliki broj arheoloških nalaza koji dolaze iz privatnih kolekcija koji su prikupljeni upravo na takav način - istakao je Kaljanac.

Pozdravio je akciju MUPRS-a i poručio da bi i u Federaciji BiH trebalo voditi računa o tome.

Kaljanac je pojasnio da se najčešće nelegalno trguje metalnim artefaktima, jer njih najlakše mogu pronaći detektorima metala, ali se trguje i keramikom grčkog porijekla.

Naglasio je da otkupljivači i kolekcionari potiču tu pojavu, a pitanje je i koliko sami arheolozi učestvuju u tome.

- Imali smo informacije o određenim artefaktima koji su prodavani po cijeni od nekoliko hiljada KM, do onih koji se prodaju za nekoliko stotina KM - precizirao je Kaljanac.

Po njegovom mišljenju, najbolji način za sprečavanje nedozvoljene trgovine kulturno-istorijskim dobrima je fokusirati se na one koji ih otkupljuju, jer potražnja stvara ponudu.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.