25.8.2019. 11:23
0
Haos na području Tešnja, proglašeno stanje prirodne nesreće nakon jakog nevremena
Na području općine Tešanj (ZDK) proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće, nakon nevremena koje je zahvatilo tu jedinicu lokalne samouprave.

S obzirom na to da je 23. augusta u 22.00 sati to područje zahvaćeno jakim nevremenom, praćenim jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće za područje općine Tešanj, koja je još na snazi.

Istovremeno, na teren su upućene komisije za procjenu šteta, koje su odmah pristupile izvšenju svojih zadataka.

Oštećenja su zabilježena i na Putu Ćepeklija u MZ Piljužići (dignut asfalt u dužini od 200-250 m, oko 1000 m2) zbog začepljenih odvodnih cijevi, a oštećeni su i put prema Kominu, na čijoj je sanaciji angažovana firma Trans-kop doo, kao i put Piljužići-Miljanovci, gdje su oštećeni putni propusti i putni kanali, te  angažovana firma Dobojputevi dd.

Na lokalitetu Bobare pročepljeni su putni propusti i očišćeni nanosi na putu, a u Drinčićima su oštećene bankine u dužini oko 200 m, te makadamski putevi u dužini oko 100 metara.

Oštećenje puta zabilježeno je i na lokalitetu Pelte u MZ Mrkotić na čijoj sanaciji je angažovano preduzeće Neri gradnja, dok su u Miljanovcima poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i obezbjeđenja prohodnosti na više putnih pravaca

Na području MZ Jelah u Mračaju angažovana je firma Trans-kop doo, radi obezbjeđenja prohodnosti puteva - raskrsnica kod mosta u Mračaju, i na drugim lokacijama na području Jelaha.

Firme Dobojputevi dd i Rial-Šped doo su angažirane po nalogu kantonalne, odnosno Federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i obezbjeđenju prohodnosti regionalne i magistralne ceste (Piljužići kod točka i magistralni put u Kaloševiću).

Kada se radi o vodosnabdijevanju, u Jelahu ima ukupno šest bunara od kojih su trenutno dva u funkciji (B4 i B2), a iz ostala četiri (B1, B3, B5 i PEB1) se ne pumpa voda zbog zamućenosti i loših parametara.

Tako će pojedine zone u Jelahu ostati bez vode do izbistravanja i stavljanja u funkciju svih bunara.

U Tešnju je evidentiran zastoj do jutros do 09.00 sati zbog nanosa na vodozahvatu Mekiš Stupa, a ekipe su angažovane na čišćenju i osposobljavanju, nakon čega je ostvaren dotok 17 l/s, koji je, inače, 20l/s u normalnim uslovima.

Inače, sva voda koju isporučuje JP „Rad“ Tešanj ima zadovoljavajuće parametre i za piće je, a na njihovoj stranici objavljene su informacije o vodosnabdjevanju i ispravnosti vode za piće.

Trenutno su nepovoljni uslovi za provođenje ovih mjera zbog stalnog protoka vode.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.