24.9.2019. 18:10
0
Tegeltija o slučaju "Potkivanje": Cijela afera je montirana, nisam nikada učestvovao u korupciji
Ono što ja mogu da kažem da sve što sam imao već na tu temu reći, sam već rekao. Taj postupak je na državnom Tužilaštvu, ja sam tu svjedok i ne mogu da govorim više sve. Bio sam u centru montirane afere, znam da je montirana i svjedok sam u tom procesu, nisam osumnjičeni", kazao je danas za N1 Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a povodom afere "Potkivanje" koja se desila ranije ove godine.

Afera "Potkivanje"?

- Izlazio sam u javnost, davao izjave na sjednicama Savjeta, nisam bio u javnim emisijama. Bila je i sezona godišnjih odmora. Koliko znam ta priča još nije završena. Ono što ja mogu da kažem da sve što sam imao već na tu temu reći, sam već rekao. Taj postupak je na državnom Tužilaštvu, ja sam tu svjedok i ne mogu da govorim više sve", kazao je Tegeltija i dodao da je bio u "centru montirane afere".

- Bio sam u centru montirane afere, znam da je montirana i svjedok sam u tom procesu, nisam osumnjičeni. Nije bilo prijatno, nije bilo lako iznijeti, ali ja moram da radim svoj posao najbolje što znam. Neću medijski ponovo da recikliram to smeće od priče -  kazao je.

Istakao je da nikada nije učestvovao u korupciji.

 - I dalje razgovaram sa ljudima, to je stvar ne možete da izbjegnete, posebno u ovom poslu. U životu nisam učestvovao u korupciji, tako da neću da o tome pričam. Nisam nikada učestvovao i neću nikada učestvovati".

Odnos sa međunarodnom zajednicom i njihove reakcije?

- To je širok pojam. Međunarodna zajednica ne sarađuje sa Milanom Tegletijom, nego sa VSTV-om. Svako ima pravo da ima mišljenje pa i naši međunarodni partneri. Nema nikakve razlike u saradnji sa našim partnerima iz međunarodne zajednice", kazao je Tegeltija.

Formiranje Istražne komisije?

- Nisam se samo ja protivio, nego cijeli Savjet. Čak i zakon o parlamentarnom nadzoru na koji su se pozivali određeni parlamentarci u članu pet govori da se parlamentarni nadzor nad bilo kim provodi na načelu zakonitosti i demokratičnosti. Postoje zemlje kao SAD, UK. u SAD-u sudije Vrhovnog suda bira Senat, on ih i razriješava i ima pravo vršiti nadzor. U drugim sistemima ne postoji mogućnost parlamentarnog nadzora. Sistem je osmišljen tako, to je jedina ispravna stvar. VSTV je samoregulirajuće tijelo, takva je koncepcija. Postoje drugačije uređena društva, gdje Vlade biraju sudije", poručio je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da uvijek strana koja izgubi sudski spor misli da je "sud bio korumpiran".

- Uvijek imate dvije strane koje misle da su obje upravu. Da je tako ne bi postojao sudski spor. Uvijek ona strana koja izgui spor misli da je sud bio korumpiran".

Povjerenje pravosuđu?

 - Mislim da ljudi ne vjeruju pravosuđu u nekim mnogo razvijenijim sistemima nego u BiH. Pravosuđe vuče teret svih problema društva, jer je dio društva. Može davati signale da je bolji dio nekog društva, ali ne možete u percepciji čovjeka koji ima težak život očekivati da u bilo šta vjeruje", kazao je Tegeltija, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.