8.10.2019. 15:30
0
Ubistva koja su potresla bh. javnost: Otac ubio troje djece, šakama ubio petomjesečnog sina. Ko su ubice Davida i Dženana, a ko sarajevskih policajaca?
U gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru okončana je obdukcija tijela tragično stradale Lane Bijedić, čije je tijelo pronađeno u nedjelju.

Prema preliminarnim neslužbenim informacijama bliskim istrazi, djevojka je zadobila više udaraca u glavu te su pronađeni i tragovi davljenja. Nakon toga je bačena u rijeku Studenčicu u mjestu Studenci na skrovitom mjestu, tačno ispod vijadukta autoputa. 

Nažalost, ovo nije jedino ubistvo mlade osobe o kojem smo ovih godina mogli čuti. 

Nepoznati počinioci

U slučaju ubistva Lane Bijedić za koji smo saznali jučer  trenutno nema nikakvih tragova koji bi mogli dovesti do ubice. Što je i neka realna pretpostavka koja daje nadu da će se u skorije vrijeme riješiti.

To ipak nije bio slučaj sa ubistvima Dženana Memića i Davora Dragičevića, dva slučaja ubistva u Sarajevu i Banja Luci čije su porodice postale simbol traganja za pravdom i istinom, ali i isvele stotine pa i hiljade građana Bosne i Hercegovine na protestna okupljanja.

Uskoro će se navršiti i godina dana otkako su ubijeni sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, ali istraga o njihovom ubistvu još nije donijela nikakve rezultate. 

Istragu o ubistvu dva policajca u Sarajevu, kantonalno Tužilaštvo i dalje vodi u strogoj tajnosti. O pojedinostima ove istrage, u kojoj je do sada saslušano više od 80 osoba, ne mogu govoriti. Zbog dovođenja u vezu sa dvostrukim ubistvom i okolnostima slučaja u pritvoru su Srećko Trifković, Miloš Obradov i Slaven Dakić. 

Ubistva vlastite djece i najbližih 

Iako rijetka, krajnje neshvatljiva, ipak se dešavaju i ubistva vlaistite djece. Jedno od najstrašnijih slučajeva ubistava vlastite djece desio se 13. decembra 2018. godine. Zločin se dogodio u mjestu Mali Lug kod Bihaća, kada su pronađena tijela 37-godišnjeg Admira Sovića, koji je počinio samoubistvo nakon što je ubio svoje troje djece, koja su imala 2, 5 i 7 godina.
Na zločin koji je počinio, Sović se očigledno već ranije pripremio – jednom svom prijatelju najavio je šta će uraditi. 

U policijskom dosijeu Admira Sovića navedeno da je da je on samo jednom bio prijavljen za porodično nasilje, ali ne nad djecom već nad suprugom. Druga njegova krivična djela ticala su se krađa.

U sobi krvavih zidova pronađen je nož kojim je presuđeno djeci, ali i oproštajno pismo jezive sadržine.

Posljednji stravičan slučaj dogodio se u Bratuncu, gdje je Zoran Milošević (28) šakama ubio svog petomjesečnog sina. Dijete je zadobilo teške povrede, opasne po život, od kojih je preminulo 3. aprila ove godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Nakon hapšenja, priznao je zločin, navodeći da je bebu ubio jer ga je iritiralo to što je zbog gladi plakala, a majka Jelena nije ga htjela nahraniti. Zoran i Jelena, pokazala su vještačenja, pate od duševnog oboljenja.


Najveće kazne 

Muriz Brkić i Avdija Selimović osuđeni su 14. 06. 2016. godine na ukupno 80 godina zatvora za ubistvo Arnele Đogić.

Enes Malićbegović, sudija Kantonalnog suda u Zenici, osudio je i Brkića i Selimovića na po 40 godina zatvora, akao olakšavajuću okolnost sudija im je prihvatio to što su priznali zločin.

Avdija Selimović prethodno je u svom obraćanju kazao kako je volio ubijenu djevojku i da se kaje zbog zločina koji je je počinio. Prethodno su obojica priznali zločin, a Selimović je tada kazao da je priznao „da se ne odugovlači sudski proces“. Brkić je rekao da je htio skinuti „teret s duše“.

U optužnici se navodi da su Selimović i Brkić na okrutan i svirep način ubili djevojku, nanijevši joj prvo teške tjelesne povrede, potom je usmrtivši nožem. 

Brkić i Selimović su 27. februara 2016, u Olovu dogovorili da ubiju Arnelu, koja se prethodno duži period zabavljala s Avdijom, a, nakon prekida, započela je vezu s Kenanom Trakićem, zbog čega je Avdija bio ljubomoran.

On je vozilom došao u mjesto Ceribašići - Sokolac po Muriza Brkića. Oko 16 sati dovezli su se na lokalitet Čudanski krševi, gdje su utvrdili najpogodnije mjesto da sakriju Arnelino tijelo nakon što je ubiju. Nakon što su našli pogodno mjesto, odvezli su se nazad u Olovo u kafić, gdje su pili alkohol, a zatim su otišli do mjesta zvano Brda, gdje je Muriz izašao iz vozila i ostao čekati da se Avdija u Olovu nađe s Arnelom i doveze je na mjesto gdje ga je Muriz čekao. Avdija se oko 18.30 sati našao s Arnelom, a ona je sjela u njegovo vozilo na zadnje sjedište.

Dovezavši se do dogovorenog mjesta, Avdija je zaustavio vozilo u koje je Muriz ušao, sjeo na mjesto suvozača i odmah se obratio Avdiji riječima: "Avdija, hoćemo li sada", na što je on, vozeći prema mjestu Čudanski krševi, odgovorio: "Odmah".

Muriz je prešao na zadnje sjedište, gdje je djevojku pretukao pesnicama.

Izvukli su Arnelu vani te su je bacili potrbuške na zemlju. Avdija je tada iz vrata vozila uzeo nož dužine oko 15 centimetara te ga je dao Murizu govoreći: "Uradi to da ne ostane živa."

Nakon što su je usmrtili, tijelo su bacili niz liticu visoku 70 metara. Poslije toga su se odvezli prema Olovu, a u mjestu Čunište izašli su iz vozila i oprali ruke. Kasnije su bacili i Arneline stvari, a potom su otišli u kafanu, gdje su pili i slavili.

Ramiza Rahimić silovana pa ubijena – Monstrumu izrečena kazna od 42 godine zatvora

Jašarević osuđen na 42 godine zatvoraMostarac Jasminko Jašarević osuđen je pred Županijskim sudom u Mostaru na jedinstvenu kaznu od 42 godine zbog ubistva Ante Tonče Borasa (68), koje se dogodilo u decembru 2004. godine.
Obrazlažući presudu sudac Hamo Kebo rekao je kako Sud uzima u obzir to što je Jašarević već osuđen na 22 godine zatvora zbog ubistv starice Ramize Rahimić (71), koju je ubio u njenom stanu u Mostaru krajem studenog 2005. godine.

































0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.