19.10.2019. 11:14
4
Emir Hadžihafizbegović: U jednom trenutku polusvijet u SDA je došao na važna mjesta i ja sam imao problem...
Glumac Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 i nedavno imenovani član Predsjedništva SDA, govorio je za N1 o svom umjetničkom angažmanu, aktuelnim projektima, ali i političkim pitanjima.

Govoreći o političkom angažmanu, a nakon što je izabran u Predsjendištvo SDA, kazao je da se u proetklom periodu nije slagao sa nekim stvarima u stranci te zbog toga nije bio aktivno uključen.

"Nikad tu stranku nisam napustio, samo sam apstinirao devet godina iz razloga koji su osobne prirode. Nisam se slagao sa nekim stvarima i taj period od devet godina je bilo apstiniranje. Ovo nije neki veliki povratak obzirom da sam ja bio član Političkog savjeta rahmetli predsjednika Izetbegovića", kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je naveo, dosta se toga promijenilo u proteklim godinama u SDA.

"Ja se nisam slagao sa padom kriterija i sa dolaskom vrlo opskurnih faca i likova na vrlo važna mjesta u državi BiH. U jednom trenutku polusvijet u SDA je došao na vrlo važna mjesta i ja sam od tog trenutka imao problem sa aktivnim učešćem unutar angažmana u SDA. Na vrlo važnim mjestima našli su se nestručni, nekompetentni ljudi koji ne bi mogli biti predsjednici kućnih savjeta, dobijali su vrlo važne pozicije. Sada se situacija uveliko promijenila, ja se zahvaljujem predsjedniku Izetbegoviću koji je predložio mene u Predsjedništvo. Zagovornik sam jedne stvari - legitimno je boriti se za vlast, praviti koalicije, unutar tih koalicja dijeliti resore, ali nije legitimno i tu počinje govotovo krivično djelo, ako na mjesta u institucijama, firmama, preduzećima, koja raspisuju konkurse, koje formiraju komisije, najaviti građanima FBiH i Kantona Sarajevo, da će to biti član tvoje stranke. To nije u redu. Šta ako se javi mnogo stručniji i kompetentniji od člana te stranke. Oboriti tog čovjeka je za mene krivično djelo", kazao je.

Ispričao je primjer iz perioda kada je bio ministar kulture u Vladi Kantona Srajevo i kad je SDA vladala Kantonom Sarajevo.

"Dino Mustafić je bio osnivač Naše stranke i četiri godine je bio direktor MESS-a. Bilo bi strašno pomjeriti Dinu Mustafića koji je sjajno radio svoj posao. Nermin Tulić je bio član SDP-a, nikada ga niko nije dirao u Pozorištu mladih, Omić je bio direktor SARTR-a, Strajo Krsmanović je bio direktor Colegium Artisticuma, nije mi palo na pamet da diram tog divnog čovjeka...", kazao je Hadžihafizbegović.

Poručio je da mu je dosta teze "neka je najgori, ali neka je naš".

"Neka je najbolji, ne mora biti naš. Tako se pravi država. Ja sam postao direktor Kamernog teatra 55 u vrijeme kada je Ministarstvo kulture vodio gospodin Rešidat, čovjek iz DF-a".

Govoreći o neformiranju vlasti na državnom nivou, smatra da je najveći krivac Milorad Dodik.

"Poručuje da ne želi nikakvu vrstu legitimnog dogovora koji štiti Ustav, koji štiti zakone u BiH. Praviti paralelizam i istu odgovornost za neformiranje vlasti pripisivati SDA-u, HDZ-u i SNSD-u je politički nekorektno. U ovu priču mogu da uključim i gospodu Radončića i Komšića koji su pokazali jednu ozbiljnu političku i državotvornu svijest i ja im na tome čestitam. Stali su iza onoga što je najbitnija i najvažnija stvar, a to je Ustav naše zemlje koji Milorad Dodik želi putem neformiranja vlasti da denuncira, sruši... Žao mi je što mu Čović u tome pomaže, ali cijela priča je zapravo na relaciji rušenja ustavnog poretka bh. društva od strane Milorada Dodika. I tako treba javnosti saopštiti", kazao je Hadžihafizbegović za N1.


(Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.