20.11.2019. 12:07
0
Predstavnički dom FBiH: Parlamentarna većina demonstrira silu nad djecom Zavoda Pazarić
Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkog doma FBiH predložila je zaključak da se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Javnoj ustanovi Zavod za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić.

Ćudić ja zaključkom zatražila i izradu kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne i nenajavljene inspekcije, da Vlada hitno izdvoji sredstva za privremeno upošljavanje njegovatelja, da se imenuje ljekarski tim koji će dati tačne dijagnoze, da tužilaštvo dostavi izvještaj i ubrza istragu, da se razriješe članovi Upravnog i Nadzornog odbora, koji su bili u predhodnim odborima i upravi. 

Uslijedila je žustra rasprava, u kojoj su pojedini zastupnici pokušali unaprijed osporiti pomenuti prijedlog. 

Iz SDP-a su, za razliku od Demokratske fronte, podržali zaključak. 

Inicijativa Sabine Ćudić nije dobila podršku zastupnika. 

Prihvaćen je prijedlog zaključaka predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH kojima se predviđa delegacija 

Čini se da su sujete i sukobi pojedinih stranaka ipak ostale iznad problema djece u Zavodu Pazarić. Razlog bi mogli biti i bivši članovi upravnih i nadzornih odbora, koji su i sada u istim odborima. 

Ćudić je potom predložila da se njeni zaključci uvrste kao tačka dnevnog reda. 

Socijaldemokratska partija predložila je da se na dnevnom redu nađu izmjene Krivičnog zakona FBiH, kojima bi se zaštitili novinari.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.