5.12.2019. 15:05
0
Tegeltija: Spreman sam uraditi sve da bi živjeli u uspješnijem društvu
Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je danas u Sarajevu, obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao da je spreman uraditi sve što je potrebno, a u njegovoj je nadležnosti, da bi živjeli u uspješnijem, bogatijem i pravednijem društvu koje se zove BiH.

Predstavnički dom državnog patlamenta je na današnjoj sjednici donio Odluku o potvrđivanju imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Od prisutnih 38 poslanika, za potvrđivanje imenovanja glasalo je 28 poslanika, osam ih je bilo protiv, dok su dva poslanika bila suzdržana.

Iz Federacije BiH 18 poslanika je glasalo „za“, protiv ih je bilo šest, a dva su bila suzdržana.  Iz Republike Srpske, 10 poslanika je bilo “za“, protiv su bila dva, bez suzdržanih poslanika.

Prije izjašnjavanja poslanika, Tegeltija je podnio ekspoze, nakon kojeg je uslijedila poslanička rasprava te brojna pitanja koja su mu postavljena.

Tegeltija se, obraćajući se poslije poslaničke rasprave, a prije glasanja, zahvalio svim poslanicima koji su svojim diskusijama ili prijedlozima iznijeli viđenje i njegovog ekspozea ali i stanja u BiH.

Po njegovim riječima, sve diskusije su pokazatelj odnosa u našem društvu i „pravac u kom bi neke stvari trebali da mijenjamo“.

- Ukoliko bi pokušao danas da dam odgovore na sva ova pitanja, moje izlaganje bi trajalo sigurno duže nego što je trajala sva ova rasprava. Na početku ekspozea, rekao sam da ovo moje izlaganje nije definitivan program rada Vijeća ministara BiH, već osnovne naznake o tome kako će raditi Vijeće ministara BiH - napomenuo je Tegeltija.

Dodao je da će od stručne službe Parlamenta zatražiti stenogram svih poslaničkih diskusija i o njima se izjasniti prilikom usvajanja programa rada Vijeća ministara BiH za budući period.

- U njemu će biti jasno definirane i politike kako ćemo ta pitanja rješavati. Siguran sam da će se u tim programima rada naći i mnogo onoga o čemu ste vi govorili, a ja nisam imao priliku da o tome govorim u ekspozeu zato što je to mnogo uopšteniji dokument. Sa nekim od tih stvari sasvim sigurno bih se složio i mnogo toga će se naći u programu rada Vijeća ministara BiH - naveo je Tegeltija.

Istaknuo je da parlamentarnu salu, ovaj Dom i ovu govornicu nikada neće koristiti za međusobne uvrede, omalovažavanje i potcjenjivanje bilo koga od poslanika, ili bilo kog građana u BiH, „kao što su se to neki uporno trudili i trude se već od 19. novembra“.

- Vi u ovoj sali, zajedno s novim Vijećem ministara BiH, nosimo zajedno odgovornost za napredak i razvoj BiH u naredne tri godine. Građani će suditi 2022. godine po onome kako budemo i šta budemo radili, šta ostane iza nas, a ne o tome kako smo jedni druge vrijeđali, omalovažavali i tome slično. Spreman sam uraditi sve što je potrebno, a u mojoj je nadležnosti, da bi živjeli u uspješnijem, bogatijem i pravednijem društvu koje se zove BiH, nadam se da ste i vi - zaključio je Tegeltija. 


(Fena/Admir Oručević)

Tegeltija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.