19.12.2019. 11:40
0
Federacija se zadužuje novih 15 miliona eura
Ministrica finansija Federacije Jelka Milićević u obrazloženju je rekla da je Vlada FBiH utvrdila prijedlog o zaduženju i iznos zajma je 15 miliona eura, rok otplate 15 godina, a grace period četiri i pol godine.

Kako je kazala, datum plaćanja glavnice i kamata je 15. maj i 15. novembar svake godine, a iz sredstava zajma se ne mogu plaćati carine, porezi i druge dažbine.

Aner Žuljević (SDP BiH) kazao je da kredit koji se danas uzima za HE Čapljina nema realan rezultat. 

“Već jedan period ulažemo desetine miliona KM u HE Čapljina, a nemamo informacije kakav je rezultat tih ulaganja”, dodao je Žuljević.

Dodaje da mu je nevjerovatno da Elektroprivreda HZ HB pravi novu poslovnu zgradu od šest miliona KM, a da se danas diže 30 miliona kredita. 

Žuljević je ovo zaduživanje povezao s Aluminijem i upitao hoće li novo zaduživanje spasiti radnike Aluminija. 

Milićević je u odgovoru Žuljeviću kazala da prema tvrdnjama inženjera i stručnjaka HE Čapljina čuva energetski sistem bivše Jugoslavije, odnosno kada ima viška energije ona je kupi, a kada je manjak ona povećava količinu energiju. 

Žuljević je istakao da bi i predstavnici Elektroprivrede HZ HB trebali biti tu i objasniti investiciju. 

Na kraju je i Dom naroda prihvatio odluku kojom se FBiH zadužuje za 15 miliona eura za  modernizaciju HE Čapljina. 

Podršku je dobio i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalnoj bolnici Zenica.

Time je iscrpljen dnevni red vanredne sjednice, a počela redovna sjednica Doma naroda, na kojoj će delegati odlučivati o Budžetu.

(Fena / Haris Ahbabović)

FBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.