12.1.2020. 10:11
0
Sarajevo daleko najzagađeniji grad na svijetu: Zbog nezdravog zraka u bolnicama i bebe
Bh. prijestolnica i jučer je ubjedljivo bila najzagađeniji grad na svijetu. Indeks zagađanja, prema klasifikaciji AirVisuala, ujutro oko devet sati iznosio je 469, a na drugom mjestu bila je Daka s indeksom 225. Slijede Kabul s indeksom od 196, pakistanski Lahore sa 192, Canberra sa 187 i Beograd s indeksom 181.

Ignorisanje problema

Na opasnosti zagađenja svakodnevno upozoravaju iz NVO Eko-akcija. S obzirom na to da je Sarajevo i u petak bilo na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova, iz ove organizacije su putem Twittera uputili poruku: “Direktna odgovornost je na vama, vladi, svim zastupnicima ‘u obje Skupštine KS-a’ i čelnicima političkih stranaka. Vaše ignorisanje problema zagađenja je zapravo učestvovanje u ubistvu iz nehata stanovnika Sarajeva”.

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći prim. dr. Tihomira Bera kaže da je zagađenje višegodišnji problem, a da su najugroženija kategorija plućni i hronični bolesnici. No, ovi pacijenti, dodao je, poučeni iskustvom, redovno uzimaju terapije i manje borave na otvorenom.


- Djeca su, također, ugrožena populacija. Roditelji ih manje izvode vani, a sad još manje kako je zagađenje. Mi definitivno nemamo povećan broj pacijenata hroničnih i plućnih bolesnika, što je dobro, jer ljudi su shvatili da je zdravlje najveće bogatstvo i čuvaju ga, kaže dr. Bera.

Posljednje sedmice u decembru na UKC Tuzla smješteno je više od dvadesetero djece zbog problema sa disanjem, što su ljekari direktno povezali sa zagađenjem zraka. Samo u toku jednog dana, kako je kazao načelnik Klinike za dječije bolesti dr. Edin Husarić, hospitalizirano je njih 22. Među pacijentima je bila i beba od 15 dana, koja je zbog intenzivnog kašlja i dijagnosticiranog bronhitisa zadržana na liječenju.

- Imamo velikih problema s pacijentima koji imaju respiratorne teškoće, odnosno otežano disanje. To su najčešće djeca od 3 do 6 mjeseci. Ovo je do sada najveći broj smještene djece na Klinici, ističe dr. Husarić.

Gradske i kantonalne vlasti, koje bi mogle više raditi na rješavanju ovog problema, to nažalost ne čine. Prema informacijama kojima raspolaže Centar za ekologiju Tuzla, čak ni pola miliona KM koje je Grad Tuzla izdvojio za subvencioniranje ugradnje toplotnih pumpi, odnosno tzv. zatvaranja dimnjaka, nije do kraja potrošeno.


- Cijenimo što postoje ti programi zatvaranja dimnjaka, ali oni očito nemaju dovoljan efekat. To pokazuju svakodnevna mjerenja. Ono što nama treba jesu konkretne mjere, odnosno zabrane korištenja uglja u individualnim ložištima, koje će pratiti potrebne subvencije alternativnih načina grijanja. Ne možemo se osloniti na dobru volju ljudi, kazala nam je Džemila Agić, direktorica Centra.


Toplinske pumpe

Prema informacijama iz Grada, na toplifikaciji individualnih ložišta se radilo intenzivno.

- U toku su dva velika projekta proširenja sistema daljinskog grijanja. U MZ Bukinje i Šićki Brod, koje gravitiraju Termoelektrani Tuzla, ugrađene su kućne podstanice za 170 objekata vrijednosti oko 700 hiljada KM, dok je za 174 stambena objekta izveden priključak “od ceste do zida” vrijednosti oko 1,1 milion KM, kažu iz Službe za komunalne poslove Tuzla.

Kvalitet vazduha u Sarajevu i jutros je opasan po stanovnike, zbog čega je izdato upozorenje za cjelokupno stanovništvo zbog mogućih posljedica udisanja takvog vazduha.

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 451, a na pojedinim mjernim tačkama u ranim jutarnjim satima prelazio je i 500, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

Najugroženija kategorija su djeca, trudnice, stara i lica sa respiratornim srčanim problemima, kojima se savjetuje da ne izlaze napolje.

Kvalitet vazduha opasan je i u Visokom, Ilijašu i Zenici, prenosi Oslobođenje.

Trenutni kvalitet grada u glavnom gradu BiH pogledajte na tablici ispod:

image


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.