28.1.2020. 22:40
0
Svjedok Tužilaštva: Dreković nikada nije naredio artiljerijsku paljbu prema civilnim ciljevima
Na suđenju u slučaju Ramiza Drekovića svjedok Tužilaštva BiH Esad Moro je kazao da komandant Četvrtog korpusa Dreković nikada nije naredio artiljerijsku paljbu prema civilnim ciljevima, kao niti da plan operacija nije sačinjavao takva naređenja, niti su ona izvršena.

Istakao je da je artiljerija na području Bjelimića (opština Konjic) dobijala od starješina naredbe za gađanje numerisanih ciljeva. Moro je rekao da je bio u Mješovitom artiljerijskom puku (MAP) Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a da je u proljeće 1995. postavljen za komandanta Korpusne artiljerijske grupe (KAG), formirane za potrebe akcije Treskavica ‘95.

KAG je bio smješten na lokalitetu Vojle, gdje su bila raspoređena minobacačka oruđa – haubice, višecijevni bacači raketa i topovi. Dodao je da su ova oruđa imala svoje komandire i posade.
Svjedok je kazao da je od starješina ili dežurnog sa IKM-a dobijao naredbe za gađanje određenih ciljeva. Rekao je da se od starješina sjeća Esada Ramića i Esada Tokića. I na pitanja da li se sjeća Hamida Selimovića i Nedima Hode, odgovorio je potvrdno.

Prema njegovim riječima, naredbe za gađanje uključivale su numeričku oznaku cilja, oruđe iz kojeg treba gađati i broj projektila. Pojasnio je da je, kada je došao, zatekao sve ciljeve numerisane brojevima. Osvrčući se na materijalni dokaz koje je Tužilaštvo uložilo na kojem je navedeno da je izvršen artiljerijski napad na cilj 110 kazao je da je komanda Korpusa izrađivala ciljeve do broja sto sve preko radile su potčinjene jedinice.

Moro je rekao da on nije znao koji su ciljevi gađani, te ponovio da su naredbe izdavale starješina s IKM-a. Svjedok je odgovorio da brigade nisu mogle izdavati naređenja za dejstvovanje artiljerije KAG-a. Moro se složio s braniocem Kadrijom Kolićem da je u rejonu Kalinovika bilo više vojnih položaja, kao i da je vidio prelete srpskih helikoptera prema Treskavici.

Odgovorio je i na pitanje optuženog Drekovića i jasno potcrtao da mu on  nikada nije izdao naredbu za gađanje civilnog cilja.

Nastavak suđenja je 11. februara.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.