3.2.2020. 8:24
0
Počinju pripreme za 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima
Prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995.godine, 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ bit će održan danas u Memorijlanom centru Potočari.

Kako je to ranije najavljivano za Srebrenicu i Bošnjake u ovom gradu 2020. godina od presudnog je značaja. Neki su kazali da 2020. godina za Bošnjake u Srebrenici predstavlja ispit odgovornosti u odnosu prema prošlosti, ali i političke zrelosti u sadašnjosti. Podsjećamo, jedan od ciljeva je svakako da se u ovoj godini usvoji zakon kojim bi se spriječilo negiranje genocida. Tim povodom prošle godine održane su i međunarodne konferencije, a jedan od zaključaka je bio upravo taj da je takav zakon Bih prijeko neophodan.

U julu će biti obilježena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a” Srebrenica, za koju su pripreme već počele.

U julu 1995. godine vojska i policija RS-a, uz pomoć vojnih i paravojnih jedinica iz Srbije, napala je Srebrenicu koja je bila “zaštićena zona UN-a”. Nakon pada Srebrenice, počinjen je genocid nad Bošnjacima. Više od osam hiljada dječaka i muškaraca ubijeno je na najsvirepiji način, a žene i djeca transportirani su iz Potočara autobusima na teritorij pod kontrolom Armije RBiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.