20.2.2020. 16:45
0
Ide blokada države, ali nema blokade ugodnih putovanja: Dušanka Majkić na zimskom zasjedanju PSOSCE-a
Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Dušanka Majkić učestvuje na dvodnevnom 19. zimskom zasjedanju PSOSCE-a.

Prvi dan zasjedanja održani su sastanci stalnog odbora te pojedinačni i zajednički sastanak tri stalna odbora, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Odbor za ljudska prava, demokraciju i humanitarna pitanja, čiji je član i Majkić, raspravljao je na temu "Multilateralizam na djelu i međunarodna saradnja na polju ljudskih prava", te pripremnim aktivnostima u svjetlu predstojećeg godišnjeg zasjedanja PSOSCE, koje će biti održano u Vancouveru (Kanada) od 3. do 7. jula 2020. godine.

Učesnicima zasjedanja koje prati blizu 300 parlamentaraca te predstavnika vlada država članica OSCE-a, pored ostalih, obratili su se predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Wolfgang Sobotka, predsjednik PSOSCE-a George Tsereteli i generalni sekretar OSCE-a Thomas Gremminger.

Tokom zasjedanja posebna pažnja poklonjena je pitanjima efikasnog korištenja mehanizama OSCE-a za rješavanje dugotrajnih sukoba te borbi protiv antisemitizma, diskriminacije i netolerancije u zoni OSCE-a, potom i zaštiti principa jednakosti spolova što je prepoznato kao jedan od prioriteta albanskog predsjedavanja OSCE-om.

Naglašeno je kako OSCE ostaje važan forum za razmjenu mišljenja i iskustava između regija istoka i zapada. U tom smislu iskazana je snažna potreba za tiješnjom saradnjom koja treba da potisne politike sukobljavanja na prostoru cjelokupne regije OSCE-a.

Iznova je potvrđena privrženost principima sadržanim u temeljnim dokumentima. Helsinškom aktu i Pariškoj povelji, a kako bi se ostvario vidljiv napredak na planu izgradnje mira u svijetu, što je ujedno i strateški cilj OSCE-a.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.