4.3.2020. 8:37
1
Konaković: Nije ovo nikakav kraj, ovo je početak
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, njih 18, imenovali su jučer na sjednici novi saziv Kantonalne vlade koju će predvoditi premijer Mario Nenadić kao zajednički prijedlog nove koalicione vlade.

Novi saziv Vlade KS čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), nakon što je dosadašnja Vlada smijenjena voljom novouspostavjene skupštinske većine.

SDA sada ima sedam ministara. Resor pravde i uprave vodit će Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture je Nihada Glamoč, ministar saobraćaja je Adi Kalem, ministar finasija je Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB ima tri ministra. Ismir Jusko novi je kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić je ministar obrazovanja, nauke i mladih, a na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica bit će Jasna Agić.

Kadrovi DF su Rusmir Mesihović kao ministar zdravstva te Draško Jeličić kao ministar privrede. 

"Došli su sa 300 mjera i 29 principa. Radili kao nikad niko do sad, transparentno, hrabro i pošteno. Palmer je pred Senatom SAD-a govorio o ovoj Vladi kao jedinom svijetlom primjeru u BiH, a Priebe je isto to rekao u izvještaju o stanju u borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Imali su podršku većeg dijela gradjana Kantona Sarajevo. Imali su veliku podršku i van Sarajeva. Bakir je zbog njih morao ispuniti sve želje onima koje baš i ne voli pa je ministarstva u Vijeću ministara dijelio šakom i kapom, a sve kako bi skupio ruke za imenovanje Vlade po mjeri svoje supruge. (To bi u nekom filmu moglo izgledati baš romantično). Fahro i Željko su rušeći ovu Vladu izgubili potpuno svoj politički kredibilitet, slagali svoje članove i simpatizere. Sve se to izdešavalo za nešto više od godinu dana. I odlaze onako kako do sad niko nije. Novoj Vladi ostavljaju Registar projekata. Mangupski baš. Projekti, rokovi, planovi, novac. I zbog ove Vlade nista više u BiH neće biti isto jer nije ovo nikakav kraj. Ovo je početak jednog potpuno novog sistema vrijednosti. I koliko god je skupo Bakir platio njeno rušenje, zakasnio je. Sve su ljudi vidjeli", naveo je predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Nakon cjelodnevne rasprave 18 zastupnika glasalo je "za", 15 ih je bilo "protiv", dok je jedan zastupnik bio suzdržan za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, a premijer i 12 ministara položili su svečanu zakletvu, prenosi N1.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.