25.3.2020. 17:31
3
Smijenjen Krizni štab FBiH zbog neefikasnosti, počinje nabavka medicinske opreme
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je danas da je smijenjen raniji Federalni štab koji je brojao 21 osobu, a nije bio efikasan i nije odgovorio na postavljene zadatke

„Imenovan je novi krizni štab i on sada broji sedam članova“, kazao je Novalić.

U štabu je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, direkor federalne uprave policije, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, direktor Robnih rezervi, te generalni sekretar Crvenog krsta FBiH.

„Očekujemo i tražimo da bude mnogo efikasniji. Federacija radi intenzivno na prikupljanju podataka svih opština i kantona i krećemo u masovne nabavke svih medicinskih sredstava respiratora, testova, medicinske opreme. Tada ćemo moći građanima FBiH garantovati veći nivo zdravstvene zaštite“, kazao je Novalić.

EP BiH je već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme krize, ko može neka plaća jer iz toga se našim rudarima isplaćuje plaća. 

Kako će se raspoređivati sredstva od EU bilo je jedno od pitanja, na šta je premijer kazao da će se dijeliti prema broju stanovnika.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Sattlerom i EK je proširila pomoć na 80 miliona eura i bit će uključena pomoć malim i srednjim preduzećima. Zavod za javno zdravstvo će raspoređivati na osnovu pandemije odnosno broja zaraženih", kazao je Novalić.  

Premijer je najavio da nijedna stavka u Budžetu neće ostati ista.

Na pitanje o moratoriju na kredite svim fizičkim licima, te da banke tvrde da će odlučivati o zahtjevima.

"Imali smo sastanak sa svim bankama gdje smo se složili da dođe do moratorija za sve građane osim koji ne žele prekinuti plaćanje. Sutra ćemo na jednu od ovih konferencija dovesti predstavnika Agencije za bankarstvo da pojasni da li se klijent javlja banci ili banka klijentu", kazao je Novalić. 

On je istakao da neće doći do kašnjenja isplate penzija i socijalnih davanja. 


(PAtria)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.